Kultura
0

Saradnja Sarajeva i Islamabada u oblasti kulture i privrede

FENA
Gradovi Sarajevo i Islamabad imaju velikog potencijala za buduću saradnju, zaključeno je na današnjem prijemu koji je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila za novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Saleema Jahuara.

Ambasador je naglasio zainteresiranost grada Islamabada za saradnju s Gradom Sarajevom na kulturnom i privrednom planu, saopćeno je iz Gradske uprave.

"Imamo vrlo razvijenu i u svijetu poznatu modnu industriju, proizvodnju hirurških instrumenata, ali i druge oblasti u okviru kojih možemo ostvariti dobru saradnju na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Pakistana", kazao je ambasador Jahuara.

Gradonačelnica Borovac je izrazila spremnost za saradnju s gradom Islamabadom te pozvala njegovog gradonačelnika da posjeti Sarajevo.

Također je pozvala pakistanske folklorne grupe da se predstave na sarajevskim "Baščaršijskim noćima" i predložila da se pakistanski proizvodi modne industrije predstave na "Sarajevo Fashion Weeku".

Dogovoreno je da se uskoro održi susret pakistanskih i privrednika Grada Sarajeva te predstavnika univerziteta dvaju gradova.

Ambasador Jahuara još je jednom zahvalio za svu pomoć koju su Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina pružili njegovoj zemlji i narodu nakon tragičnog zemljotresa.