Niz sporazuma
4

Saradnja sa sedam institucija kulture: Početak novog kulturnog razdoblja na prostoru Novog Grada

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa predstavnicima sedam institucija kulture sporazume o saradnji na relizaciji zajedničkih projekata iz oblasti kulturne i historijskog naslijeđa koji će se u ovoj godini relizirati u općini Novi Grad.

Sporazumi su potpisani sa predstavnicima Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Umjetničke galerije Sarajevo, Javne ustanove Muzej Sarajeva, JU Muzej "Alija Izetbegović", Gazi Husrev-begove biblioteke, Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Historijskog arhiva Sarajevo.

U galerijskom prostoru, izgrađenom prošle godine u sklopu rekonstrukcije prizemlja zgrade, Općina će kroz niz zajedničkih projekata sa ovim institucijama realizirati 30 izložbenih postavki i drugih kulturnih sadržaja. Bit će to najvjerovatnije galerija sa najbogatijom postavkom u ovoj godini u gradu Sarajevu, a uskoro će biti odštampan i višemjesečni program rada, koji će građanima biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ovo početak jednog novog razdoblja kada je u pitanju kulturni život na području općine Novi Grad. Dodao je da je ove godine 40. godišnjica postojanja Općine Novi Grad, te da će nastojati da ona bude u znaku kulture i oživljavanja kulturnog života na prostoru općine Novi Grad.

"Mi smo u proteklom periodu pod sloganom 'Pokrenimo Novi Grad zajedno' uradili puno projekata iz oblasti infrastrukture u Novom Gradu. U narednom periodu namjeravamo više pažnje posvetiti različitim projektima usmjerenim prema našim građanima, a između ostalih i kulturnim sadržajima, kako bi život naših stanovnika učinili što boljim i ugodnijim", rekao je načelnik Efendić.

Najavio je skoro otvaranje Centra za kulturu na Dobrinji, u Vili Hadžihalilovića. Taj historijski objekat kojeg je Općina obnovila prije desetak godina, po prvi put će na pravi način biti stavljen u funkciju.

Ovom prilikom direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović istakla je da Općina Novi Grad još od prošle godine pruža finansijsku podršku radu ove institucije.

"Novi Grad je prepoznao potrebu podrške kulturnim institucijama, a ove godine se nastavlja projekat u proširenom izdanju. Građanima će biti ponuđeni brojni kulturni sadržaji koji će se održavati u ovoj lijepo uređenoj Galeriji. Već u maju mjesecu ćemo imati prvu od pet postavki slika", rekla je Hašimbegović.

Dio saradnje sa Muzejom Sarajeva je i opremanje izložbe u Domu oslobodilaca kojeg Općina Novi Grad gradi na Žuči, čija je izgradnja u tokua u kojem će se nalaziti muzejska postavka vezana za period odbrane od agresije na BiH i dešavanja na obroncima Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine. Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je važnost potpisivanja sporazum o saradnji sa Općinom Novi Grad, naglasivši kako je malo lokalnih zajednica koje podržavaju rad i prepoznaju značaj kulture u našem društvu.

"Umjetnička galerija će u ovom projektu učestvovati sa tri umjetničke postavke iz fundusa galerije, a idućih godina imamo puno više planova. Umjetnička galerija, čiji je fundus bogatiji od 6.500 djela vlasništvo je građana, tako da nastojimo da što je moguće češće izlazimo van svoje zgrade, izvan Sarajeva i države BiH", rekao je Krsmanović.

Također, pored navadenih sadržaja, u saradnji sa JU Muzej Sarajeva, planirano je da se izvrše arheološka istraživanja nekropole stećaka iz srednjeg vijeka, u krugu trolejbuskog depoa gradskog saobraćaja u neposrednoj blizini zgrade Općine.