Ars Aevi
0

Saradnja s arhitektom Renzom Pianom

FENA
Počasni građanin Sarajeva arhitekt Renzo Piano danas se u Veneciji susreo s generalnim direktorom Ars Aevija Enverom Hadžiomerspahićem u Muzeju Ca' Pesaro u ambijentu izložbe "Sarajevo: Rebuilding a World" kojom su predstavljeni njegovi arhitektonski projekti za Muzej savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu i fotodokumentarna ilustracija razvoja Kolekcije Ars Aevi.

Treći učesnik ovog susreta bio je inženjer Maurizio Milan, direktora kompanije Favero & Milan koja je najznačajniji partner Renzo Piano Building Workshopa za izvedbene projekte, saopćeno je iz Ars Aevija.

Hadžiomerspahić je upoznao arhitektu Piana s aktuelnom fazom Projekta Ars Aevi i s inženjerom Milanom razmotrio predstojeće faze na rekonstrukciji mosta Ars Aevi.

Piano je izrazio zadovoljstvo postavkom njegovih projekata u Muzeju Ca' Pesaro u ambijentu Venecijanskog bijenala i zbog toga što sarajevski projekt u ovom ambijentu ima maksimalan potencijal za dalju internacionalnu promociju.

Slavni arhitekt je potvrdio svoj interes da nastavi aktivno da učestvuje u predstojećim fazama Projekta Ars Aevi i potvrdio da očekuje značajnu saradnju zainteresiranih partnera koji bi stvorili uslove za njegovu realizaciji.

Izložba projekata Renza Piana i Kolekcije Ars Aevi predstavljena je u programu učešća Ars Aevi na 53. venecijanskom bijenalu u izložbenom prostoru Muzeja Ca' Pesaro uz izložbu Brace Dimitrijevića i pobuđuje stalni interes medija i posjetilaca.

Arhitektonski projekti Renza Piana, Kolekcija Ars Aevi i strategijski razvojni značaj Projekta Ars Aevi bile su glavne teme o kojima su na otvaranju izložbe na Venecijanskom bijenalu govorili Massimo Cacciari, gradonačelnik Venecije, ministrica za kulturu Venecije Luana Zanella i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Marco Baccin.

Oni su potvrdili da Ars Aevi snažno izrasta u jedan od najznačajnijih simbola novog Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji o našoj sredini govore u svjetlu progresivnog i optimističnog usmjerenja u budućnost.

Nakon što je u 2008. godini postao počasnim građaninom Sarajeva, arhitekt Renzo Piano će u petak, 26. juna, biti proglašen za člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je.