Povodom uvredljivih napisa
0

Saopštenje organizatora Queer Festivala

Sarajevo-x.com
Organizatori prvog Queer Sarajevo Festivala poslali su saopštenje za javnost u kojem ističu da su tekstovi objavljeni o njima u pojedinim medijima netačni i uvredljivi te ističu:

"QSF je festival kulture i umjetnosti koji uključuje izložbe, performanse, predstave, tribine kao i filmove (većinski dokumentarnog karaktera). Pripreme za Festival počele su još krajem avgusta prošle godine i taj datum (24-28.09.) je izabran jer nismo željeli/e da se QSF poklopi sa drugim festivalima koji se održavaju u Sarajevu i festivalima sličnog karaktera u regiji.

Queer Sarajevo Festival i Udruženje Q nemaju namjeru provocirati već raditi u skladu sa svojim aktivnostima i zakonima BiH. Poštujemo identitete i ubjeđenja drugih, i žao nam je što se organizovanje Queer Sarajevo Festivala doživljava kao provokacija muslimanskih vjernika/ca. No, također naglašavamo da svaka individua ima pravo na javno djelovanje, okupljanje i organiziranje.

Istovremeno, apelujemo na poštovanje identiteta i orijentacija LGBTIQ populacije, i podsjećamo da je Bosna i Hercegovina sekularna država, u kojoj se razni događaji i aktivnosti ne usklađuju sa različitim vjerskim kalendarima.

Apelujemo na medije da se suzdrže od provokacija i dizanja tenzija, jer nasilje nikome u ovoj državi nije potrebno. Također Vas molimo da informacije koje dobijete od Udruženja Q prenosite tačno i u cjelosti. Mi smo uvijek bilie spremnie na komunikaciju i dijalog, jer vjerujemo da jedino na taj način možemo uticati da se strah i predrasude spram ovih i drugih tema razbiju, te samim tim da se smanji opasnost od bilo kakvog vida nasilja.

Također, političare/ke i ostale predstavnike/ce institucija, kao i medicinsko osoblje, podsjećamo da je u BiH već četiri godine na snazi Zakon o ravnopravnosti spolova, čiji Član 2. zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije. Član 14. Evropske Konvencije o ljudskim pravima i Protokol 12 ove konvencije također zabranjuje diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Također podsjećamo da je homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih poremećaja Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje (DSM) 1973. godine.

Stoga Vas molimo da se pridržavate zakona ove države i profesionalnih standarda, te da se suzdržite od upotrebe govora mržnje u javnosti koji podstiče diskriminaciju i nasilje spram pripadnika/ca LGBTIQ populacije."