99. po redu
23

Šantićeve večeri poezije ove godine u cijelom Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ove subote pomenom na pjesnikovom grobu i svečanim otvorenjem počinju 99. Šantićeve večeri poezije. Prestižna kultuna manifestacija koja se održava u čast najvećem pjesniku Mostara najavljena je danas na konferenciji za medije u Vladičanskom dvoru, a organizuju je Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta, Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle.

Predsjednik mostarske Prosvjete Radivoje Krulj kazao je da ovogodišnja manifestacija donosi bogat i kvalitetan program te čak vlastite produkcijske sadržaje. Najavio je da manifestacija počinje pomenom Aleksi Šantiću na Pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega slijedi svečano otvorenje 99. Šantićevih večeri poezije u Parku Alekse Šantića te predstava Pjesnici pjevaju koja je posvećena laureatima Književne nagrade Aleksa Šantić.

"Na programu ćemo 8. oktobra imati Veče pjesnika koji su ušli u uži izbor za Književnu nagradu "Aleksa Šantić", 11. oktobra Veče sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića, 13. oktobra promociju knjige "Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine" i dodjelu Prosvjetine stipendije "Vladimir Ćorović" učenicima i studentima", rekao je Krulj.

Dodao je da 17. oktobra slijedi monodrama "Ima neka tajna veza" Milana Dimića, 19. oktobra likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, dok je 20. oktobra Šantićevo veče u Nevesinju, 23. oktobra predstava "Ostajte" - Nezavisnog univerziteta Banja Luka, 26. oktobra izložba dokumentarne građe "Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić", a 27. oktobra koncert Mješovitog hora Sloga – Sarajevo.

Naveo je da je 28. oktobra dodjela Književne nagrade "Aleksa Šantić" za 2018. godinu i zatvaranje 99. Šantićevih večeri poezije.

Potpredsjednica mostarske Prosvjete Sanja Bjelica-Šagovnović istakla je da su Šantićeve večeri prošle godine izašle iz Brankovca u cijeli Mostar, a da su ove godine postale manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Grad Mostar, kulturne ustanove, prijateljska kulturna društva i istaknuti kulturni radnici i intelektualci iz Mostara.

"Veoma sam sretna i ponosna što se gotovo cijeli Mostar uključio i to pokazuje da uspijevamo u namjeri da Šantiću u ovom gradu vratimo mjesto koje zaslužuje. Naša Prosvjeta ovom manifestacijom, osim što čuva i njeguje srpsku kulturu, njeguje i potiče multikulturalnost i suživot koje je i Šantić njegovao. Ovogodišnja manifestacija potvrđuje da u tome i uspijevamo", izjavila je Bjelica-Šagovnović.

Članica organizacionog odbora Nada Dalipagić, inače članica Upravnog odbora Matice hrvatske Mostar, kazala je da su Šantićeve večeri jedan od kulturnih identiteta Mostara. Dodala je da se ovom manifestacijom šalje poruka da je Aleksa Šantić pjesnik cijeloga Mostara, da je pronosio slavu cijeloga grada i da i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljepote, ljubavi i tolerancije.

U ime Grada Mostara obratila se pjesnikinja Alma Fazil Obad koja je naglasila da je djelo Alekse Šantića baština svih nas. Naglasila je da su dva programa u produkciji ovogodišnjih Šantićevih večeri, jedan je predstava "Priča o pjesicima" koja govori o Šantiću i dobitnicima njegove nagrade.

"Sve se odigrava u nekoj drugoj dimenziji, svaki glumac glumi jednog umrlog i jednog živog pjesnika koji razgovaraju kroz svoju poeziju", dodala je Fazil Obad, naglasivši da je s ovakvim Šantićevim večerima poezije Mostar korak bliže da postane Evropska prijestolnica kulture 2024.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije počinju u subotu, 6. oktobra, i traju do 28. oktobra kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.