Kultura
0

Šantićeva nagrada opet u Mostaru

Sarajevo-x.com
Veselin Gatalo
Veselin Gatalo
Sinoć je u sklopu kulturne manifestacije Mostarsko ljeto, drugoga dana Šantićevih večeri poezije, po drugi put poslije rata dodijeljena nagrada Aleksa Šantić za poetsko ostvarenje. Protekle godine je ova nagrada dodijeljena Gradu Mostaru, ove godine ju je odnio književnik Veselin Gatalo.

Veselin Gatalo je poznatiji po svojim brojnim nagrađenim proznim djelima, a ovo mu je prva nagrada za zbirku pjesama pod nazivom "Vrijeme mesinganih perli".

"Ova nagrada mi je bitna zato što je prva koju dobivam u Hercegovini i to u gradu u kojem pišem i u kojem sam naučio pisati. To mi je i prva nagrada za poeziju. Osim toga, dobio sam je i za svoju prvu knjigu, zbirku poezije 'Vrijeme mesinganih perli', izdanu još 1998 u nakladničkoj kući IPC Sarajevo. Ova nagrada pripada i mome izdavaču, IPC-u, i gospodinu Ibrahimu Spahiću, koji je našao sredstava i volje da izda knjigu do tada nepoznatog i neafirmiranog autora", kazao je Gatalo.

"Gatalo je jedan od najboljihh autora u regiji, sa ponosom i zadovoljstvom mogu reći da je i njegova sljedeća knjiga, zbirka SF, horror i fantasy priča, jedna od sljedećih knjiga koje će objaviti IPC Sarajevo. Gatalu čestitam na nagradi i želim mu još puno dobrih knjiga i još puno nagrada. U budućnosti se nadam dobroj saradnji s ovim autorom", naglasio je Ibrahim Spahić, predsjednik IPC-a Sarajevo.