{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šantićev festival djece pjesnika početkom februara u Mostaru

F
30.1.2015. u 15:50
0
0
Šantićev festival djece pjesnika početkom februara u Mostaru
0
Šantićev festival djece pjesnika početkom februara u Mostaru
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
U povodu godišnjice smrti Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar organizirat će 1. i 2. februara u Mostaru drugi međunarodni Šantićev festival djece pjesnika koji će okupiti 15 mladih pjesnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.
"Potaknuti uspjehom organizacije prvog festivala, odlučili smo ove godine ponovo realizovati taj projekt, organizovati drugi Šantićev festival djece pjesnika i dovesti te mlade ljude u naš grad", kazao je na konferenciji za novinare direktor Festivala Goran Kosanić.

On je istakao kako je 15 finalista izabrano između 340 radova koji su prispjeli na konkurs.

"Posebno me raduje što je stigao i veliki broj radova mladih pjesnika iz naših mostarskih škola. Uz velike napore uspjeli smo privesti sve organizacione poslove kako bi u što boljem ozračju dočekali naše goste. Jedan od pokazatelja kvaliteta našeg festivala je i to da je prošlogodišnja pobjednica Sara Georgijevska u ovom periodu izdala dvije knjige pjesama", naglasio je Kosanić.

Tokom dva dana trajanja festivala, 1. i 2. februara, planiran je bogat program. Tako će u nedjelju u 16 sati u Ćorovića kući biti organiziran školski sat o životu Alekse Šantića te obilazak njegove spomen sobe.

Istoga dana od 17 sati u Ćorovića kući održat će se razgovor sudionika festivala s članovima žirija Mirsadom Bećirbašićem, Almom Fazil Obad, Božom Kijcem i Ivanom Talićem.

U 19 sati u OKC-u "Abrašević" planirana je večer dječje književnosti u sklopu koje će se Mirsad Bećirbašić družiti s djecom pjesnicima, nakon čega slijedi večernja zabava.

U ponedjeljak ujutro sudionici festivala posjetit će grobove pjesnika Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, kao i mauzolej Osmana Đikića te položiti cvijeće na spomenik Alekse Šantića u parku koji nosi njegove ime.

Završna svečanost održat će se u 19 sati u Muzičkom centru Pavarotti, kada će biti i proglašeni pobjednici drugog izdanja Šantićevog festivala djece pjesnika.

Finalisti drugog internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika su: Teodora Đinović (Podgorica), Milica Radovanović (Nevesinje), Naida Džiho (Mostar), Amina Buturović (Mostar), Mirza Nuspahić (Mostar), Andrijana Radovanović (Sećanj), Aleksa Nikolić (Kragujevac), Ivana Kosorčić (Mostar), Mitra Aleksov (Skoplje), Marija Pejčić (Nevesinje), Nenad Tomić (Priboj), Zvezdana Gojković (Podgorica), Andrej Đeraj (Nova Gradiška), Ema Tadić (Mostar) i Ema Čorbadžić (Mostar).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: