Poezija i politika
31

Šantićev festival djece pjesnika: Aleksa je bio prije svega Mostarac, pa tek onda Srbin

Piše: R. D.
Goran Kosanić (Foto: Klix.ba)
Goran Kosanić (Foto: Klix.ba)
SPKD "Prosvjeta" Mostar u prva dva dana februara organizira peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika. Trideset mladih poeta odabrano je među 1.470 pristiglih radova, a dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke i Bosne i Hercegovine.

O bogatstvu dječije poezije, festivalu kojeg više cijene u regiji nego u njegovom gradu, te standardnim finansijskim problemima razgovarali smo s Goranom Kosanićem, prvim čovjekom festivala i generalnim sekretarom mostarske Prosvjete.

"Najbitnije je da festival raste, da je veći broj pristiglih radova. Od trideset finalista, iz regije u Mostar dolazi 22, što je najveći broj do sada. Raste interesovanje u svim zemljama regije, čak imamo prijavljenu i djecu iz Grčke. Žiri je imao jako težak posao da odabere finaliste, a taj broj zavisi prije svega od finansija", kaže Kosanić.

Finansije su stalni problem u kulturi, a ovogodišnji Šantićev festival djece pjesnika organizira se prije svega sredstvima Vlade Republike Srbije koje je lično obećao predsjednik Vučić za vrijeme prošlogodišnje posjete Prosvjeti.

"S druge strane naše institucije, osim Turističke zajednice HNK, ostale su nijeme na zahtjeve da pomognu organizaciju. Čak ni Grad Mostar još nije odobrio ništa za podršku festivalu, tako da se može reći da nam veću podršku pružaju zemlje regije, nego institucije u Bosni i Hercegovini", rezigniran je Kosanić.

Organizatore posebno boli i činjenica da mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić niti jednom nije došao na finalu večer festivala.

"Dolaze nam djeca, njihovi roditelji i nastavnici iz svih zemalja regije, imamo podršku Vlade Srbije, a Mostar nas ignoriše. Nama je uvijek bio cilj da ovo bude gradska manifestacija. Ako je ona prepoznata u Mariboru, Velenju ili Kumanovu, zaista ne znam zašto ne bi bila u svom gradu i državi", pita se Goran Kosanić.

Kad se spomene Šantić uvijek se postavi i pitanje perceprije lika i djela najpoznatijeg pjesnika kojeg je Mostar dao.

"Često sam imao problema s izjavama te prirode, za mene je Aleksa prvo Mostarac, pa tek onda Srbin. Šantić sigurno nije bio toliko opredijeljen, niti je toliko izražavao srpstvo da bi ga svrstavali u nekog velikog Srbina. Aleksa je dušom, tjelom i svim ostalim Mostarac. Ono što se dešavalo u ratu i poslije njega, nisu uradili Mostarci, već neke bolesne glave", bio je jasan Kosanić.

Šantićev festival djece pjesnika uspješno spaja djecu iz svih zemalja regije, ali mu nešto lošije ide sa djecom iz dva dijela Mostara, a tako je nažalost bilo i prošle godine.

"Bolno mi je to spomenuti, ali želim govoriti o tome. Obišao sam sve škole u Mostaru, odnio konkurs, razgovarao s direktorima. Međutim, na konkrus je stigla poezija iz samo jednog dijela grada, iz onih škola koje rade po bosanskom nastavnom planu i programu. Imamo rad jedne djevojke iz škole na Pologu i niti jedan drugi, niti jedna druga škola iz zapadnog dijela grada nije poslala radove. Ako se Aleksi Šantiću divi djevojčica iz Vrboveca ili Zagreba, onda je porazno da tako nije i u njegovom Mostaru. Djeca vole Aleksu, ali u glavama onih koji rade s tom djecom je nešto loše", kaže nam na kraju Kosanić.