Nacionalni spomenik
104

Sanirano klizište na Tjentištu, slijedi postavljanje granitnih ploča i obnova freski

Piše: E. A.
Okončana sanacija klizišta u Dolini heroja na Tjentištu koja je započela polovinom juna ove godine.

To je za Klix.ba potvrdio direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović. Klizište koje se pokrenulo u februaru ugrozilo je grandiozni spomenik čuvenoj Bitci na Sutjesci i spomen kosturnicu, no ovih dana je lokalitetu koji bilježi rekordne posjete turista vraćen prvobitni izgled.

"Urađena je kompletna drenaža podzemnih i nadzemnih voda, izgrađeno je više od 15 šahtova, kameni nasip i završeno kompletno statičko učvršćivanje tla. Od momenta kada je počela sanacija urađen je ozbiljan posao iako je radove usporavalo kišno vrijeme", ističe Pavlović.

On podsjeća da problem klizišta datira više od 30 godina, te da je sanacija koja je rađena 1986. godine imala mnogo propusta, jer nije urađena u skladu sa projektom što je za posljedicu imalo i ponovno pokretanje brda koje je ugrozilo spomenički kompleks. Ovaj put stvari su, kako kažu, drugačije urađene i propusti navodno ispravljeni. Za prvu fazu sanacije klizišta Vlada RS-a je osigurala 927.000 maraka.

"Prvi put od kada je ustanovljen spomen kompleks Dolina heroja na Tjentištu svi poslovi su urađeni propisno sa svim građevinskim zahtjevima. U drugoj fazi nastavlja se rekonstrukcija spomen kompleksa, slijedi postavljanje granitnih ploča, uređenje amfitetra iznad spomenika. Uređeno je i izgrađeno više od 200 stepenica i kompletna drenaža površinskih i podzemnih voda. Za drugu fazu obnove i uređenja Spomen kompleksa Vlada RS-a obezbjedila je 700.000 maraka", ispričao je Pavlović.

Trenutno je u toku i restauracija fresaka u Spomen kući, a uskoro će biti otvoren i Muzej Bitke na Sutjesci koji će po vrijednosti eksponata biti jedna od najvrijednih zbirki u ovom dijelu Evrope.

Pavlović dodaje da je ovogodišnja turistička sezona bila izuzetno uspješna, te da je zabilježen rekordan broj, više od 100.000 turista iz cijelog svijeta.