31. maj - 3. juni
44

Šampionat "Lege Artis": U Tuzlu stiže više od hiljadu horskih pjevača

Piše: A. K.
Treći po redu Internacionalni horski šampionat "Lege Artis" će biti održan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli u periodu od 31. maja do 3. juna ove godine. Pod okriljem ove smotre takmičarskog i edukativnog karakterima ljubiteljima horske muzike predstavit će se 23 ansambla iz sedam zemalja, sa više od hiljadu učesnika.

Horski ansambli iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Mađarske i Bugarske takmičit će se u kategorijama dječiji horovi, muški i ženski horovi, mješoviti horovi i vokalni ansambli.

Takmičarskim dijelom šampionata žirirat će eminentni stručnjaci iz oblasti dirigovanja, odnosno Marko Vatovec iz Slovenije, Csaba Kutnyánszky iz Mađarske, Jasenka Ostojić iz Hrvatske i Đorđe Stanković iz Srbije. Oni će odabrati najbolje za koje je pripremljen Grand Prix takmičenja, odnosno Zlatna lira.

Šampionat će biti otvoren 31. maja ove godine u BKC-u u 20 sati svečanim koncertom mješovitog tuzlanskog hora Lege Artis sa gostima, a istoimeno Gradsko umjetničko društvo se i potpisuje kao organizator četverodnevnog događaja u Tuzli.

Svi prisutni će ove noći biti u prilici uživati u nastupima horova Tuzlanke i Iskre, zatim brčanskog mješovitog hora Preporod, vokalnom ansamblu sastavljenom od nekoliko solo pjevača iz Muzičke akademije u Kragujevcu Avia "Arhangeli", ali i vokalnih solista Vojislava Spasića i Dženane Huseinagić.

"Prvog takmičarskog dana, odnosno 1. juna ove godine imamo takmičenje u okviru kategorije dječiji horovi, a prije samog početka imat ćemo tradicionalnu manifestaciju za najmlađe, odnosno koncert dječijeg hora Superar iz Sarajeva. Takmičenje u najatraktivnijoj kategoriji – mješoviti horovi predviđeno je za 2. juni, a uvečer s početkom u 20 sati najavljen je koncert pobjednika koji je namijenjen za publiku", rekao je u razgovoru za Klix.ba umjetnički rukovodilac Gradskog umjetničkog društva "Lege Artis" i direktor spomenutog horskog šampionata Jasmin Hasić.

Direktor horskog šampionata Jasmin Hasić
Direktor horskog šampionata Jasmin Hasić

Posljednji festivalski dan predviđen je za takmičenje u kategorijama muški i ženski horovi te vokalni ansambli, a za 20 sati u tuzlanskom BKC-u najavljen je koncert pobjednika.

"Pored takmičarskog dijela i ove godine imamo edukativni segment u okviru kojeg ćemo imati priliku da čujemo predavanja eminentnih stručnjaka iz muzičke umjetnosti, a riječ je o prof. dr. Miradetu Zuliću sa Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Dženani Huseinagić, tuzlanskoj sopranistici i mr. Vojislavu Spasiću sa Muzičke akademije u Kragujevcu", naglasio je Hasić.

U okviru trećeg Internacionalnog horskog šampionata "Lege Artis" predviđen je i open air program koji donosi nekoliko sadržaja.

"Ansambli horova će u vrijeme dok budu šetali gradskim trgovima i ulicama formirati se u pozicije za pjevanje i na taj način sugrađanima približiti i pokazati svoje umjeće pjevanja. U okviru ovog programa predviđen je i koncert duhovne muzike", istakao je Hasić.

Žiri će ove godine nagrade prvi put dodijeliti i najboljim dirigentima. Nagrada nosi ime po istaknutom tuzlanskom profesoru i dirigentu Čestmiru Mirku Dušeku koji je preminuo 2016. godine.

Ime ovog vrsnog profesora muzike i dirigenta zapisano je velikim slovima u historiji Tuzle, prije svega zbog osnivanja Muzičke škole u ovom gradu, potom prvog Big Band orkestra, ali i nesvakidašnje predanosti radu.

"Organizovanjem horskog šampionata pomažemo, kako osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, tako i roditeljima da usmjere svoju djecu ka ovom vidu aktivnosti. Također, pomažemo i našim tuzlanskim horskim ansamblima u smislu da su njihovi koncerti sve posjećeniji, a publika se upoznaje sa kvalitetnom horskom muzikom koja je, nažalost u posljednje vrijeme u našem gradu prilično utihnula i to odlaskom sa scene profesora Dušeka. Međutim, njegovi nekadašnji studenti pokušavaju to vratiti na neke zdrave temelje, kako bismo ponovo sagradili što kvalitetniju horsku višeglasnu tradiciju", poručio je na kraju našeg razgovora Hasić.

Internacionalni horski šampionat "Lege Artis" bit će jedinstvena prilika da se vrsni horski pedagozi, dirigenti i muzički profesionalci susretnu i razmjene svoja iskustva, a ulaz na takmičarski i revijalni program za sve posjetitelje je besplatan.