Mladi umjetnik
0

Samostalna izložba skulptura Borisa Orenčuka 12. septembra u Umjetničkoj galeriji BiH

E. Lj.
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 12. septembra, u 19 sati biti otvorena samostalna izložba skulptura Borisa Orenčuka.

Mladi mostarski umjetnik će na izložbi "Materija - Oblik – Vertikala" predstaviti skulptorski ciklus kojim istražuje potencijal materijala u izgradnji unaprijed određenog oblika – dominantno vertikalne ljudske figure. Izložba je realizovana u sklopu saradnje s Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg.

Boris Orenčuk je rođen 1989. godine u Mostaru. Magistrirao je 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstvo kod mentora za praktični rad profesora Mustafe Skopljaka i teoretski rad kod profesora Sadudina Musabegovića. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru je 2012. godione završio dodiplomski studiji – Odsjek likovnih umjetnosti smjer kiparstvo u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignuti uspjeh i nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji (DHLU), Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) i Udruženja likovnih umjetnika Format (ULUF).