Kultura
2

Samostalna izložba Mirne Sišul "Glazba je..." u galeriji Java

Klix.ba
Galerije Java sve ljubitelje umjetnosti poziva na otvorenje izložbe slika pod nazivom "Glazba je...", autorice Mirne Sišul koje će se desiti u ponedjeljak, 19. maja, u 19:00 sati.

Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci gdje je i diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Aktivno izlaže od 2001.godine i do sada se javnosti prezentirala na 27 samostalnih izložbi. Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo.

Djela joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama (Zavičajni muzej grada Rovinja, likovni fundus galerije Fonticus Grožnjan, Narodno sveučilište Trst…). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Hrvatskog društva likovnih umjetnika: HDLU Istre, Zagreba i Rijeke.

U galeriji Java sarajevskoj publici će se predstaviti sa slikarskim opusom pod nazivom "Glazba je...". Inspirirana muzikom, muzičkim tekstovima i instrumentima Mirna Sišul slika spontano vizualizirajući muzički ton u ton boje.

Na vrlo svojstven "muzikalan" način istražuje organizaciju likovnih elemenata i kompoziciju slike koji odražavaju dječiji i razigran doživljaj stvarnosti. Mirna posmatra svijet oko sebe i slika motive koji otkrivaju njen poseban odnos prema prirodi, cvijeću, pupoljcima, drveću, kiši, ljudima.

Vrlo često na platno upisuje i tekstove. Na ovaj način riječi upisane u kompoziciju slike postaju likovni elementi i utiču na sam doživljaj slike, nude posmatraču učešće u igri jer traže iščitavanje poput rebusa te nam pomažu da pronađemo skrivenu poruku slike.

Po riječima umjetnice, cilj izložbe je uvesti gledatelja u svijet lijepoga, pokazati likovnost da gledatelj osjeti razigranost i nevinost, da istražuje riječi i fraze kao dio poruke.

Slikarstvo Mirne Sišul asocira na dječiji crtež, reflektuje razigran doživljaj stvarnosti i odiše pozitivnom energijom koja nas podsjeća da život je lijep.