Minhen
0

Samostalna izložba istaknutog sarajevskog kaligrafa Mirsada Smajovića Mirze

Klix.ba
U sklopu Balkantage festivala u galeriji "Gasteig" u Minhenu otvorena je samostalna izložba istaknutog kaligrafa iz Sarajeva Mirsada Smajovića.

Na izložbi koja će trajati do 10. aprila izloženo je 25 Mirsadovih djela.

"Ovo je direktna promocija kulturnog naslijeđa BiH, ali i kulture uopće, jer većina posjetilaca ovog centra ima priliku prvi put vidjeti kaligrafiju i upoznati se s mojim stvaralačkim radom", rekao je Mirza.

Nada se da ovom izložbom otvara vrata i drugim umjetnicima s naših prostora jer, naglašava, ovaj centar ugošćava i najelitnije svjetske filharmonije, teatre, pisce, muzičare i slikare.

Arapskom kaligrafijom se profesionalno bavi već deset godina i priznaje da je veoma teško baviti se umjetnošću danas.

"Moje interesovanje za kaligrafiju je došlo u veoma teškim i neizvjesnim vremenima, ali što bi rekao Johnny Štulić - umjetnost me čini jačim nego što pretpostavljam", rekao je Fikret.

Islamsko-arapska kaligrafija je spoj njegove duhovnosti, talenta i želje da učini nešto od svog bitisanja na ovom svijetu.

Mirsad Smajović Mirza rođen je u Sarajevu gdje je završio Prvu gimnaziju. U periodu od 1986. do 2000. godine bio je rock muzičar i gitarista. U periodu od 1974. do 1978. godine izučava kaligrafiju i Kur'an-i Kerim pismo pod nadzorom prof. Ešrefa Kovačevića i hfz. Kadrije Jakupija. Profesionalno se počinje baviti kaligrafijom 1998. godine. Kanton Sarajevo ga je 2009. godine proglasio istaknutim samostalnim umjetnikom.