Od 12. do 16. augusta
348

Samostalna izložba fotografija "Crni snijeg" autorice Yulie Kopr u Galeriji Brodac

N. O.
Kuma International sa zadovoljstvom najavljuje otvorenje izložbe fotografija Yulie Kopr, pod nazivom "Black Snow/Crni snijeg", a koje će biti upriličeno u Galeriji Brodac, 12. augusta 2021. godine u 19 časova.

Izložba "Crni snijeg" realizira se u sklopu četvrtog izdanja Kuma International Ljetne škole pod nazivom “Granice i migracije”, koja traje od 09. do 20. augusta 2021. godine, u saradnji sa VII Academy Sarajevo, te podrškom Fonda Otvoreno društvo BiH.

Ljetna škola će okupiti dvadeset i troje lokalnih i međunarodnih umjetnika/ca i istraživača/ica čije prakse propituju iskustvo egzila, migracija, te mogućnosti prelaženja i prevazilaženja granica, s ciljem pokretanja interdisciplinarne debate koja će kritički analizirati vezu migracije-granice.

Serija fotografija Yulie Kopr kroz problematiziranje odnosa sjećanja i migracija, propituje pojam doma. Autorica se nakon sedamnaest godina vraća u rodni grad Norlisk – industrijski grad na sjeveru Rusije, suočavajući se sa opustošenim krajolicima, oronulim industrijskim pogonima i ledenim tundrama.

Estetiku arhitektonske i pejzažne praznine prati nostalgija za djetinjstvom, te ambivalentan osjećaj spram onog što nazivamo domom, postavljajući pitanje da li je dom mjesto, osjećanje ili sjećanje.

Izložba će biti otvorena do 16. augusta, a svi zainteresovani je mogu posjetiti periodu od 15 do 20 časova.