|

Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Zvonu

Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Zvonu
0
S
Sarajevo-x.com
20.11.2010. u 22:10
0
komentara
0

dijeljenja
Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Zvonu
Klub Underground/ Zvono Vas poziva na otvaranje samostalne izložbe akademskog slikara Marka Kusmuka u četvrtak 25. novembra 2010. godine u 21 sat.
Marko Kusmuk je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a postdiplomske studije u Milanu. Trenutno se nalazi na doktorskom studiju u Beogradu.

Član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor Franjo Likar o Markovim slikama piše:

U ovim slikama Marka Kusmuka ima nešto od tog dodira anđeoskog, to su likovi koji lebde, te lijepe žene u svojim plesnim pokretima, kao da su nošene nekim tihim vjetrom. Podjednako i fizička ljepota tih likova kao da dotiče našu mitološku predstavu o tim onostranim bićima. Naravno da svaka težnja za ljepotom našeg materijalnog okruženja, čulnost koja prožima erotske osobine naše vrste, ima i svoje opasnosti komercijalnog, o cemu nam govori i povijest umjetnosti od najstarijih vremena. U klasici su prisutni mali anđelčići kao simbol polne komunikacije, no u Renesansi i Baroku upoznajemo lijepe žene koje sada dobivaju znatno veća krila. Očigledno je da i duh religinoznih iskustava nalazi slična rijesenja u raznim djelovima svijeta. U našem Kršćanstkom iskustvu taj anđeo dobiva auru anđela zaštitnika;
Ta krila u slikama Marka Kusmuka prisutna su više kao nagovještaj, katkada samo kao diskretna mrlja, ali tu je vjerovatno prisutna i moja osobna slabost prema temi andeoskog, sklon sam da slutnju o andeoskom primim kao realnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.