U Domu mladih
33

Salve smijeha sarajevske publike za najglomaznije tekstove Ramba Amadeusa

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Jedan od najautentičnijih regionalnih autora Rambo Amadeus večeras je u Domu mladih Sarajevo uz višeminutni aplauz i ovacije te glasan smijeh publike održao "Veče glomazne poezije". Tekstove iz svog impozantnog opusa je čitao, recitovao i pjevao uz pratnju maestra Ivana Aleksijevića.

Ovim pozorišno-scenskim događajem Rambo je kod publike izazvao pomiješna osjećanja - miješali su se salve smijeha, skandiranja, gromoglasni aplauzi, ali i tuga i zabrinutost.

Rambo Amadeus "Veče glomazne poezije" opisuje kao jedinstvenu predstavu koja kroz lakonski, slikovit i nepretenciozan način hirurški precizno secira društvo i pojedinca koji pokušava u njemu da opstane i pronađe parče svoje sreće.

"Godinama kuburim po koncertima jer nisam u stanju da naučim napamet moje najduže tekstove, one najglomaznije. Kao da ih je pisao neki dušmanin namjerno kako bih se ja sad mučio da ih naučim i otpjevam. Plus je i problem na svirkama nadglašavati se sa bubnjevima i instrumentima, muzičari se napale, pa krenu svi da sviraju koliko znaju i umiju, padnu u šiz, pa sam onda vrlo brzo počeo da izbjegavam da izvodim te najglomaznije komade, primjećujući da publika ionako ni ne čuje pola toga šta pričam. Definitvno sam odustao jednom, kad sam počeo da izgovaram potpuno bezveze izmišljene riječi koje ne znače ništa, kao neki marsovski jezik, uz dobru muziku i vidio da publika jednako šizi kao da izgovaram najjače stihove. E tu sam stavio prst na čelo i shvatio da mojoj muzici uglavnom smetaju ti glomazni tekstovi, a da glomaznim tekstovima smeta ta glomazna muzika, a ja ih na silu trpam zajedno, jer volim i da sviram i da recitujem. 'Veče glomazne poezije' je i nastalo baš iz potrebe da mogu publici moje najglomaznije tekstove predstaviti u miru. Volim i da mimo tekstova kažem po koju, što je, također, teško izvodivo na svirkama", posjanio je Rambo ranije.

"Veče glomazne poezije" egzistira već dvije do tri godine, a sutra gostuje u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Organizator predstava u Sarajevu i Tuzli je producentska kuća "Stage Production"