Collegium Artisticum
0

Salon mladih 2008: "Modeli TRANSformacije"

Sarajevo-x.com
Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine organizuje izložbu Salon mladih 2008: "Modeli TRANSformacije" koja počinje 13. maja u 20. sati u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum.

Salon mladih 2008: "Modeli TRANSformacije" predstavlja kolektivnu izložbu mladih umjetnika (do 35 godina) koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i pretežno su članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Salon mladih je tematska i selektorska izložba. Kustosice su Asja Mandić i Branka Vujanović, a tema izložbe glasi: “Modeli TRANSformacije”. Izuzimajući široko shvaćen pojam transformacije u formalnom i ikonografskom smislu (promjena jednog vizuelnog oblika u drugi, jednog medija u drugi) po kojem je svako umjetničko djelo u svojoj osnovi transformacijski čin, ova izložba se fokusira na uže shvaćene modele transformacije kao postupke premještanja i izazivanja promjena u prirodi, pojavnosti, značenju i vrijednosti umjetničkog rada u odnosu na galerijski prostor, društvenu stvarnost i problematiku identiteta.

U tom cilju je izložba koncipirana u tri segmenta:

  1. segment intervencije u prostoru,
  2. segment transformacije društvenih simbola i relacija u umjetnički kontekst u kome se kristališu pitanja želje, akcije i odgovornosti i
  3. segment vizualne simulacije životnog procesa i transformacije identiteta

Na konkurs (objavljen na stranici www.collegium.ba, od 25.3. do 25.4.) prijavilo se 47 autora, od kojih na izložbi učestvuje 17 umjetnika iz Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Širokog brijega: Ana Vidović, Andrijana Mlinarević Cvetković, Boris Glamočanin, Daniel Premec, Elma Alić, Ibro Hasanović, Iva Simčić, Lana Čmajčanin, Leila Čmajčanin, Lejla Ćehajić, Mario Šunjić, Merima Smajlović, Mladen Miljanović, Navid Bulbulija, Nela Hasanbegović, Renata Papišta i Zlatan Filipović.

Svoj rad na izložbi predstaviće i Lejla Ćehajić (na slici).

Lejla Ćehajić je rođena 17. 03. 1978. godine u Sarajevu. Završila Srednju umjetničku školu u Sarajevu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Luke Ilića. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 2004. godine, odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Članica je ULUBIH-a od 2005. godine.

Od aprila 2006.do aprila 2007.godine radila je u Pozorištu mladih Sarajevo, kao pripravnik na radnom mjestu vajar-izvođač. 2006. upisala postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, na odsjeku kiparstvo na temu “Skulptura kroz igru likovnih i izražajnih elemenata teatra i lutkarskog teatra”.