Kultura
2

Salman Rushdie dobitnik PEN-ove pinter nagrade

FENA
Salman Rushdie, slavni autor romana "Djeca ponoći" i "Satanski stihovi" imenovan je za dobitnika ovogodišnje nagrade Pinter engleskog PEN centra.

Nagradu je u 2009. godini uveo engleski PEN centar u sjećanje na britanskog pisca Harolda Pintera.

Sir Salman je izjavio da je "veoma dirljivo" dobiti nagradu imenovanu po njegovom "prijatelju", prenosi BBC

  • Rad PEN-a, kako na promoviranju najboljeg u svjetskoj književnosti tako i u suprotstavljanju kršenjima slobode, i danas je veoma bitan. Ponosan sam što sam dio tih napora u Engleskoj kao i u Sjedinjenimn Državama - kazao je.

Sir Salman, (67), primit će nagradu u Britanskoj biblioteci u Londonu 7. oktobra i održat će govor tom prigodom.

Tu nagradu će podijeliti skupa s priznanjem "Međunarodni pisac hrabroisti" koje mu je dodijelio Komitet pisci u riziku engleskog PEN centra.

Maureen Freely, predsjedajuća žirija, izjavila je da je nagrada način zahvalnosti te organizacije prema njemu "ne samo zbog njegovih knjiga i zbog brojnih godina tokom kojih se zalagao za slobodu izražavanja, nego i zbog njegovih bezbrojnih dobrih djela".

  • Kada primjeti da su pisci nepravedno zlostavljani, proganjani ili prisiljeni da idu u egzil, on to shvata svojim ličnim interesom - kazala je.

Lady Antonia Fraser, udovica Harolda Pintera i članica žirija, izjavila je da bi nagrada "imala veliki značaj za njenog pokojnog supruga".

Raniji dobitnici Pinterove nagrade su Tom Stoppard, David Hare i Carol Ann Duffy, britanski poetski laureat.

Rushdie je u 1989. godini počeo da se krije nakon što su "Satanski stihovi" izazvali proteste muslimana širom svijeta i doveli su do fetve iranskog ajatolaha Homeinija, koja poziva na njegovo ubistvo.

Posac, koji je između ostalog napisao i dijela poput "Haroun i more priča" i "Moorov posljednji pogled" dobio je titulu Sira u 2007. zbog njegove službe književnosti.