Ususret Analima kamerne muzike
2

Salihović: Mladim umjetnicima dajemo priliku da pokažu svoj talent

Piše: Aida Džaferović
Saša Salihović
Saša Salihović
Anale kamerne muzike će 15. i 16. marta u Sarajevo dovesti najeminentnije umjetnike kamernih orkestara iz Bosne i Hercegovine i regije, koji će u Bošnjačkom institutu izvesti djela najpoznatijih svjetskih kompozitora.

JU Sarajevo Art organizacijom ovih koncerata želi vratiti kamernu muziku na domaću scenu i ustoličiti manifestaciju koja će biti respektabilna i referentna, manifestaciju koja će imati kontinuitet i biti mjesto susreta eminentnih umjetnika iz cijele Evrope.

Kamerna muzika je najsloženiji i najteži vid izvođenja klasične muzike, a prema riječima direktora Sarajevo Arta Saše Salihovića, sa domaće scene je nestala s agresijom na BiH.

"U poslijeratnom periodu, kada se sve počelo buditi, kamerna muzika se pojavila u nekim sporadičnim oblicima, za potrebe povremenih kuturnih prigoda, ali nikako kao žanr koji je kao jedan od najtežih i najsloženijih oblika umjetnički reprezent ovog grada i države, kao što je to u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Jedini koji je održao kontinuitet već 45 godina je gudački kvartet Dževada Šabanagića, koji je djelovao čitav rat i nakon njega", kaže Salihović za Klix.ba.

Ističe da je ponosan na činjenicu da je Sarajevo Art inicirao rad sarajevskog duvačkog kvinteta "Per Sempre", koji će se na Analima predstaviti 15. marta.

"To je profesionalni duvački sastav koji čine eminentni umjetnici, profesori muzičkih akademija i prvi solisti Sarajevske filharmonije", kaže Salihović. Kao snagu Anala kamerne muzike ističe učešće mladih muzičara, koji do sada nisu imali puno šansi da rade i predstave svoj talent publici.

"Mi na ovaj način uključujemo mlade talentovane umjetnike u muzička dešavanja i to je naš cilj, jer mladi studenti tako mogu steći neophodna znanja i iskustvo za profesionalni rad u budućoj branši. Oni do sada nisu imali priliku i poticaj da nastupaju, a ako nemate priliku da nastupate, vi ste nesretni. Mora postojati način da se to oživi i mi ovim popunjavamo jednu kulturnu prazninu u našem gradu", rekao je direktor Sarajevo Arta.

Osim kvinteta "Per Sempre" sarajevskoj publici prve večeri Anala kamerne muzike predstavit će se Kvartet flauta i Trio. Oni će izvesti djela Debussyja, Brahmsa, Beethovena, Bozze, Lindholma i Dopplera. Bogat program neće izostati ni 16. marta kada će se predstaviti umjetnici iz Beograda i Novog Sada, Kamerni orkestar "Naissus" - "Hibridi" i Kvintet "Ligneus coloris".

Salihović ističe da je u vremenu sveopće marginalizacije kulture potrebno obrazovati publiku i ponuditi joj kvalitetan program s jakim umjetničkim dojmom.

"Nažalost, moram konstatovati da je kultura posljednja na društvenoj ljestvici i uvijek podnosi neke najteže konsekvence, a ničim to nije zaslužila.

Umjetnici su prvi koji predstavljaju državu u najboljem svjetlu, što se moglo vidjeti u ratu. Mijenjali smo negativnu sliku i predrasude o nama. Kultura je decenijski uvijek išla ispred politike, ostvarivala komunikaciju, stvarala kontakte i uvezivala države i ljude, brisala je razlike i zato je vrlo tužno sve ovo što se dešava. Ne postoji država bez kulture, to je nezamislivo. Kultura obogaćuje, oplemenjuje, produhovljava, ona je ta koja daje ontološki bitak. Ona oblikuje društvo, ona ne djeluje kao sui generis, ona je pratilac i društvena savjest, kulturom vi iskazujete politiku, ideologiju, patriotizam... Ona je uvijek u funkciji nekih pozitivnih pokreta i djelovanja", priča Salihović.

Anale kamerne muzike Sarajevo Art realizira uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH koje je, kako kaže Salihović, prepoznalo značaj manifestacije.

Ulaznice za obje večeri mogu se rezervisati pozivom na broj telefona 033/216-167, a na sam dan koncerta će se moći kupiti u Bošnjačkom institutu po simboličnoj cijeni od 5 KM.