Kultura
0

Sali-Terzić: Priču o diskriminaciji žena ne prate sudske tužbe

FENA
B.a.B.e na konferenciji u Kijevu
B.a.B.e na konferenciji u Kijevu
Mediji u Bosni i Hercegovini nemaju rodnu osjetljivost, jedan je od zaključaka studije "Analiza zakonodavstva u Bosni i Hercegovini" koju je provela Sevima Sali –Terzić u okviru projekta "Žene i mediji" u organizaciji Udruženja B.a.B.e. iz Zagreba.

Analiza je obuhvatila stanje sa zakonom o medijima u okviru radnopravnog zakonodavstva te pokazala položaj žena u medijima s dva stajališta: žena koje rade u medijima i onih žena koje su redovna tema medija.

"U BiH jako puno govorimo o tome da su žene diskriminirane, ali tu priču ne podržavaju, iako zakon o ravnopravnosti spolova u BiH nije uopće loš, ne prate sudske tužbe. Žene se boje da će ih stigmatizirati, da će im smanjiti plaće ili čak otpustiti", kazala je na današnjoj promociji Projekta "Žene i mediji" Sali-Terzić.

Ona je istakla činjenicu da je najčešći problem žena u medijima nepostojanje ugovora o radu, neredovno isplaćivanje ličnih dohodaka te sve češće seksualno uznemiravanje.

"Neupitno je da se žene suočavaju s više problema na radnom mjestu nego muškarci. Diskriminacija čak ide do te mjere da se svaka druga fotografija žene u medijima može nazvati pornografskom. Rijetki su intervjui s uspješnim ženama koji ne završavaju s receptom za omiljeno jelo njenog muža a vrlo česti oni koji ženu karakterišu kao osobu koja stoji iza uspješnog muškarca", rekla je Sali-Terzić te dodala kako je jedan od problema žena u BiH i nekorektno rodno oslovljavanje.

Projekt "Žene u medijima", pored "Analize zakonodavstva u BiH", obuhvata studiju autorica Suzane Kunac i predsjednice Udruženja B.a. B.e Sanje Sarnavke.

"Važnost Projekta prepoznala je i Evropska komisija zbog toga što je on priča o nezavisnim medijima i zbog toga što je za, evropske standarde, jako bitno kakav je položaj žena u njima", kazala je za FENU Sanja Sarnavka.

[SLIKA]1[/SLIKA] Sanja Sarnavka

Projekt je rađen na uzorcima analiza iz SCG, Hrvatske i BiH a u okviru promocije stanja žena u medijima snimljena su i tri dokumentarna filma od kojih je posebna pažnja posvećena filmu bh. rediteljice Danijele Majstorović "Posao snova".

"Posebno sam ponosna na taj film. Premijera je održana u Zagrebu i film je izazvao mnoštvo pozitivnih reakcija", rekla je Sarnavka.

Film "Posao snova" bh. publika moći će pogledati u okviru programa Sarajevo film festivala.