Kultura
0

FOTO / Saksofonista Timur Sijarić na turneji po bh. gradovima

Sarajevo-x.com
Timur Sijarić (Foto: Amer Kapetanović)
Timur Sijarić (Foto: Amer Kapetanović)
Saksofonista Timur Sijarić 20. aprila počinje svoju solo turneju po gradovima Bosne i Hercegovine. Timur će u aprilu obići šest gradova, a prvi koncert održat će u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 20. aprila u 18 sati.

U sarajevskom Duplexu/10m2 nastupa u četvrtak, 21. aprila, u 20 sati, a dan poslije u OKC Abraševiću u Mostaru, također u 20 sati.

Nakon toga na redu je Tuzla, gdje će u Galeriji IM u utorak, 26. aprila, od 19 sati svojim izvedbama počastiti tamošnju publiku.

U Banjoj Luci u GP Jazavac svira u srijedu, 27. aprila, u 19 sati, a posljednji u nizu koncerata Sijarić će održati u Gradskoj galeriji u Bihaću u četvrtak, 28. aprila, u 20 sati.

Foto: Amer Kapetanović
Foto: Amer Kapetanović
Turneja "Novi saksofon" ima za cilj bosanskohercegovačku promociju djela pisanih u posljednjih pedeset godina za ovaj instrument, ali i predstavljanje jednog novog vala umjetničke muzike na bh. sceni.

Najveći dio repertoara za ovu seriju koncerata čine komadi Ryoa Node, saksofoniste i kompozitora iz Japana, koji inspiraciju nalazi u zvuku japanske Shakuhachi flaute. Pored Node, tu su i djela Christiana Wolffa, Etiennea Rolina, Elliota del Borga i Rudolfa Kalterborna. Posebnu vrijednost predstavlja “Solo za saksofon i elektroniku” Mladena Miličevića, sarajevskog kompozitora s adresom u SAD-u, koja će na ovoj turneji biti premijerno izvedena.

Timur Sijarić pionir je klasičnog saksofona u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Bio je prvi učenik saksofona u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi i prvi student saksofona na Muzičkoj akademiji u Sarajev,u u klasi poznatog zagrebačkog saksofoniste i pedagoga, profesora Dragana Sremeca. Studij nastavlja 2010. godine u Beču u internacionalnoj klasi profesora Larsa Mlekuscha na Konservatorium Wien Privatuniversität.

Kao solista i član kamernih sastava nastupao je na prostorima bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke, Češke, Holandije i SAD. Sudjelovao je na majstorskim tečajevima najznamenitijih solista i edukatora saksofona: Eugenea Rousseaua, Claudea Delangla, Arna Bornkampa i drugih. Dobitnik je više prestižnih nagrada na nacionalnim takmičenjima u BiH.

Ovo je njegova prva solo turneja.

U maju 2011. godine, Timur Sijarić izabran je da svoj program za solo saksofon predstavi i na festivalu "Dani Sarajeva u Beogradu".