U sarajevskom BKC-u
94

Sajam "Knjige u nišama" počinje sutra i trajat će do 16. decembra

L. R.
Foto: Spektroom
Foto: Spektroom
Šesti sajam izdavača Bosne i Hercegovine pod nazivom "Knjige u nišama" počinje sutra, 12. decembra u sarajevskom BKC-u i trajat će do 16. decembra.

Tokom pet dana, u niše BKC-a, jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će vodeći bosanskohercegovački izdavači, koji čine najveći dio bh. izdavačke produkcije. Sajam nije osmišljen tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga.

Osim kupovine novih izdanja knjiga najrazličitijih žanrova koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, tokom Sajma, koji se ove godine održava pod sloganom "Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato", čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo sadržajan i zanimljiv program, koji uključuje: promocije knjiga i projekata, razgovore sa književnicima, projekciju filma "Praznik praznine" (dramski krimić smješten u današnje Sarajevo koji prati priču o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, pokušava da poveže pokidane niti vlastitog života), nastup benda Still Crazy koji će izvoditi pjesme čuvenog kantautora, pjesnika, ali i laureata prestižne Nobelove nagrade za književnost Boba Dylana.

Foto: Spektroom
Foto: Spektroom

Ove godine posjetioci će u okviru programa "Jutro sa autorom" imati priliku da prisustvuju razgovorima sa domaćim i regionalnim književnicima, novinarima, pjesnicima, a ovogodišnji gosti će biti: Maja Ombašić, Andrej Nikolaidis, Irena Šentevska, Maša Tomanović, Slobodan Ivanović i Edin Kukavica.

U okviru programa "Večer sa autorom" publici će svoja nova književna ostvarenja predstaviti: Ejup Ganić, Svetislav Basara, Tijana Rakočević, Razija Omanović, Marija Ratković, Andrea Lešić, Ahmed Burić i Snježana Banović.

Šest mladih bosanskohercegovačkih autora: Azemina Krehić, Amela Mustafić, Ermina Ribić, Edin Rikalo, Emina Đelilović- Kevrić i Luka Bošković predstavit će se kroz razgovore o književnosti, te kroz čitanje poezije i kratke proze, a njima će, u okviru posebnog programa pod nazivom Književni korner, razgovarati Goran Vrhunc i Elvis Ljajić.

Kroz promocije knjiga i programe kao što su Jutro i Večer sa autorom, učesnici će predstaviti niz tema koje su bitne za književnost, izdavaštvo i kulturu uopšteno. Sajam se održava u Bosanskom kulturnom centru KS, koji je i ovaj put središte okupljanja ljubitelja pisane riječi i mjesto susreta, razgovora i predstavljanja najnovijih književnih djela najznačajnijih izdavačkih kuća i autora iz Bosne i Hercegovine, a stručnoj i široj publici predstavit će se i izdavači i autori iz susjednih zemalja.

Na sajmu će učestvovati izdavačke kuće, članovi Zajednice izdavača Bosne i Hercegovine: Agarthi Comics, Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Imprimatur, Lijepa riječ, Malik books, Naklada Mate, Synopsis, University press, IK Vrijeme.

Također na Sajmu učestvuju i Kontrast izdavaštvo – Sarajevo, Izdavačka kuća Clio – Beograd, Fokalizator – Podgorica, Sarajevo Publishing – Sarajevo, Bošnjački institut, Zemaljski muzej i NUB BiH.

Ulaz na sajam je besplatan, a vrata BKC-a bit će otvorena za posjetioce od 10 do 20:30 sati.