{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sajam knjige: Promoviran roman Ševka Kadrića "Zaljubljen u sunce"

F
FENA
27.4.2008. u 18:30
0
0
Sajam knjige: Promoviran roman Ševka Kadrića "Zaljubljen u sunce"
0
Sajam knjige: Promoviran roman Ševka Kadrića "Zaljubljen u sunce"
Na Sajmu knjige i učila u Sarajevu danas je promoviran roman "Zaljubljen u sunce“, autora Ševka Kadrića, objavljen u izdanju švedske izdavačke kuće "Hamlet forlag".
Autor je na promociji kazao da je roman inspirisan životnom pričom slikara i boema Lazara Drljače, ali je posvećen i svima onima koji imaju snage i hrabrosti da odžive svoj život.

Drljača je prošao put od Blatna nadomak Bosanske Krupe, preko Sarajeva do Beča i dalje Rima, Pariza... Kao umjetnik stasao je uz poznata imena koje zapad slavi kao velike, Modiljanija, Pikasa…

Ono što ga čini neobičnim je to što je odlučio svoj život odživjeti u zagrljaju prirode, odmah ispod sunca. Tako je, okružen nekropolama bogumilskih stećaka, shvatio da je on jedan od njih, bogumila. Roman “Zaljubljen u sunce”, nam, kaže autor, priča priču o vremenu i svijetu koji je živio i volio taj veliki bosanski slikar.

U okviru današnje promocije bh. autora u dijaspori predstavljen je i roman ''Jabana'' Emsure Hamzić-Sladoje, zbirka poezije ''Tango aquarino'' ili Pjesme o odlascima Gorana Sarića, te "Svijet riječi", njemačko-hrvatsko/srpsko/bosanski rječnik za nastavu maternjeg jezika u inozemstvu, autorice Mire Kadrić-Scheiber. Taj rječnik sadrži 12.000 riječi, a njegova funkcija je da njeguje maternji jezik i pomogne pri učenju mladim ljudima iz BiH koji žive u inozemstvu.

Današnji događaj održan je u okviru programa promocije književnog stvaralaštva i izdavaštva bh. dijaspore na Sajma čiji pokrovitelj je i ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: