Kultura
91

Sajam knjige posjetilo 50.000 ljudi, izlagačima dodijeljene nagrade

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dodjelom nagrada zvanično je završen 26. međunarodni sajam knjiga koji se pod motom "Riječ - knjiga - univerzum" od 23. marta održavao u dvorani Mirza Delibašić. Nagrade su dodijeljenje u 15 kategorija i to za istaknuti rad u različitim segmentima izdavaštva i bibliotekarstva.

Nagradu za životno djelo je dobio akademik prof. dr. Tvrtko Kulenović, za najbolju promociju djela na sajmu dobitnici nagrada su: Goethe institut, Kulturni centar "Kralj Fahd", Broarna-Mostovi Goteborg, El Kalem, Nova knjiga Podgorica i Planjax d.o.o. Tešanj.

Za dugogodišnji doprinos kulturi i organizaciji sajma knjige nagradu je dobilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Brojni dobitnici nagrada

Specijalna nagrada u području umjetnosti je dodijeljena dr. sc. Sandri Vitaljić za djelo "Rat slikama".

Nagrada za najbolji izdavački poduhvat je dodijeljena Rabic d.o.o. za djelo "Olimpijsko Sarajevo za nezaborav- 14. ZOI tri decenije poslije", Naučno istraživački institut "Ibn Sina" za djelo "Suštinsko čitanje Ibn'Arabijevog Fususa kroz komentar Abdulaha Bošnjaka" i Izdavačka kuća "Bosanska riječ".

Specijalna nagrada u području nauke su dobili: Ahmad Vaezi za djelo "Uvod u hermenautiku", Asim Kurjak, Milan Stanojević za djelo "Prvi koraci roditeljstva" i Bilblioteka Gospodarska misao.

Za najbolji prijevod su nagrađeni Ana Jovanović, Nermin Omerbašić i O.S. Lastavica.

Najbolji udžbenik za osnovnu školu je "Moj portal 7" udžbenik informatike za 7. razred devetogodišnje osnovne škole. Autori su Mario Staničić, Branka Vejnović, Zoran Dimovski i Slaven Pehar.

Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje je "Prijenos mase" autora Šefko Šikalo i Nejra Šikalo.

Nagradu za uredništvo su dobili Miroslav Prstojević i Milo Jukić, a za najbolje oblikovanje knjige nagrade su dobili Dragan Stefanović i Mario Mikulčić.

Predsjednik žirija 26. međunarodnog Sajma knjiga je prof. dr. Zvonimir Radeljković. Članovi žirija su Ljubica Ostojić, Nevenka Hajdarević i Almir Kurt.

Na Sajmu preko 50.000 posjetilaca

Organizator ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga i učila su zadovoljni posjetama. Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić, koji je bio jedan od organizatora, je za Klix.ba izjavio da je zadovoljan i kao organizator i kao izlagač.

"Pokazalo se ispravnim odluka da ukinemo naplaćivanje ulaznica i da domaće izlagači dobiju bolje pozicije. Iako nemamo numeracije jer nismo imali ulaznice, po slobodnim procjenama je kroz Sajam prošlo oko 50.000 ljudi", rekao je Šahinpašić.

Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH je dodijeljena specijalna nagrada žirija za izložbu "Povijest Vijećnice".

Direktor ove ustanove Ismet Ovčina je za Klix.ba rekao da ovo priznanje znači mnogo.

"Ovo znači da nismo zaboravljeni i zahvaljujemo se žiriju. To nam je još jedan podstrek u ovoj nemilosrdnoj borbi da dokažemo da je NUB BiH jeste institucija kulture svih građana BiH. Priznata je u svim svjetskim organizacijama i nadamo se da će se riješiti status svih institucija kulture od značaja za BiH", rekao je Ovčina.

Posjetioci su imali priliku da se upoznaju upoznaju s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja knjiga, na štandovima više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, ali i cijelog svijeta.

Organizatori su s pravom ponosni na tradiciju od dvije i pol decenije, uprkos sveopćoj krizi, uspješne organizacije sajma knjige, koji se iznova svake godine, potvrdi kao svojevrsni praznik kulture i umjetnosti.

Dodjelom nagrada je završen formalni dio, a vrata dvorane Mirza Delibašić će za posjetioce biti otvorena do 17 sati.