{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sahranjen Marko Kovačević - sanjar teatra

F
18.6.2008. u 23:54
0
0
Sahranjen Marko Kovačević - sanjar teatra
0
Sahranjen Marko Kovačević - sanjar teatra
Vrbas kod Novog Sada
Sahrana istaknutog bh. dramaturga Marka Kovačevića obavljena je danas u njegovom rodnom mjestu Vrbas kod Novog Sada.
Marko Kovačević je preminuo nakon teške bolesti 15. juna.

Od kolege, prijatelja, profesora i prije svega čovjeka danas se oprostilo nekoliko stotina prijatelja.

Zadnje riječi za oproštaj ovom sanjaru i maštaru teatra čovjeku koji je u teatar i u rad sa studentima ulagao svu svoju energiju uputili su reditelj Dino Mustafić, glumac Zijah Sokolović, student Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina i drugi.

Sahrani su prisustvovale kolega sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti (ASU), studenti, predstavnici bh teatra, kao i studenti i profesori Akademije dramskih umjetnosti u Banja Luci.

Kako je rekao dekan ASU Sarajevo Zijah Mehić sahrana je protekla dostojanstveno i jako tužno.

Marko Kovačević rođen je 1954. godine u Vrbasu kod Novog Sada. Diplomirao je 1979. na Odsjeku za opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1986. do 1996. godine bio je zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te obavljao i dužnost pomoćnika ministra za kulturu.

Objavio je blizu 50 studija, eseja i stručnih članaka, preko 100 recenzija i prikaza, a za bh. časopise redovno je pisao teatarske kritike. Bio je osnivač, koscenarist i glumac samostalne grupe "Klice", te saradnik sarajevskog Teatra "Maska i pokret". Jedan je od pokretača i prvi glavni urednik "Književne revije", a i urednik časopisa za dramaturgiju "Anagnorisis" koji izdaje ASU.

Njegovim najznačajnijim doprinosom zasigurno možemo smatrati osnivanje Odsjeka za dramaturgiju (1994.) pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: