Kultura
0

Sahranjen Marko Kovačević - sanjar teatra

FENA
Vrbas kod Novog Sada
Vrbas kod Novog Sada
Sahrana istaknutog bh. dramaturga Marka Kovačevića obavljena je danas u njegovom rodnom mjestu Vrbas kod Novog Sada.

Marko Kovačević je preminuo nakon teške bolesti 15. juna.

Od kolege, prijatelja, profesora i prije svega čovjeka danas se oprostilo nekoliko stotina prijatelja.

Zadnje riječi za oproštaj ovom sanjaru i maštaru teatra čovjeku koji je u teatar i u rad sa studentima ulagao svu svoju energiju uputili su reditelj Dino Mustafić, glumac Zijah Sokolović, student Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina i drugi.

Sahrani su prisustvovale kolega sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti (ASU), studenti, predstavnici bh teatra, kao i studenti i profesori Akademije dramskih umjetnosti u Banja Luci.

Kako je rekao dekan ASU Sarajevo Zijah Mehić sahrana je protekla dostojanstveno i jako tužno.

Marko Kovačević rođen je 1954. godine u Vrbasu kod Novog Sada. Diplomirao je 1979. na Odsjeku za opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1986. do 1996. godine bio je zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te obavljao i dužnost pomoćnika ministra za kulturu.

Objavio je blizu 50 studija, eseja i stručnih članaka, preko 100 recenzija i prikaza, a za bh. časopise redovno je pisao teatarske kritike. Bio je osnivač, koscenarist i glumac samostalne grupe "Klice", te saradnik sarajevskog Teatra "Maska i pokret". Jedan je od pokretača i prvi glavni urednik "Književne revije", a i urednik časopisa za dramaturgiju "Anagnorisis" koji izdaje ASU.

Njegovim najznačajnijim doprinosom zasigurno možemo smatrati osnivanje Odsjeka za dramaturgiju (1994.) pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.