Kultura
0

Sahranjen književnik Sergej Mihalkov

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Istaknuti pjesnik i pisac Sergej Mihalkov, pisac stihova sovjetske i ruske državne himne, sahranjen je danas na Novodevičjem groblju u Moskvi.

Od Mihalkova, koje je prije dva dana preminuo u jednoj moskovskoj klinici u 97 godini, prethodno se oprostilo na stotine ljudi u hramu Hrista Spasitelja, gdje je održano opelo. Sahrani su prisustvovali članovi njegove porodice - supruga Julija Subotina, sinovi, istaknuti reditelji Andrej i Nikita sa suprugama, unuci i praunuci, prenio je Itar-Tass.

Mihalkov je sahranjen u blizini grobnog mjesta svoje prve supruge spisateljice Natalije Končalovske, pjevačice Ljudmile Zikine i balerine Galine Ulanove.

Poznat je kao autor epitafa uklesanog na Grobu neznanog vojnika kod zidina Kremlja: "Ime je tvoje nepoznato. Tvoj podvig je besmrtan", kao i stihova posvećenih vojnicima poginulim u oslobađanju Evrope na spomeniku sovjetskim vojnicima u Beču.

Mihalkov je rođen 13. marta 1913. godine u Moskvi u plemićkoj porodici. Prve stihove počeo je da objavljuje sa 15 godina i 1930-ih počeo je sa objavljivanjem stihova u sovjetskoj štampi, 1937. je završio Fakultet za književnost "Gorki" i postao član Saveza pisaca SSSR-a.

Njegove knjige štampane su na više jezika u tiražu većem od 400 miliona primjeraka. Autor je dječijih i satiričnih komada i prvi njegov komad postavljen je na scenu 1938. godine. Napisao je i oko 250 basni koje su bile veoma popularne.