Kultura
0

Safetu Zecu uručen orden za umjetnost i književnost Republike Francuske

FENA
Francuska ambasadorica u BiH Marise Berniau uručila je danas u Sarajevu istaknutom bosanskohercegovačkom slikaru Safetu Zecu Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske u čast učesnika 8. evropskih književnih susreta.

Riječ je o jednom od najvažnijih počasnih odlikovanja među četiri ministarska ordena Republike Francuske. Zecu je orden dodijeljen za njegov sveukupan doprinos širenju kulture u svijetu.

Na prijemu upriličenom tim povodom u rezidenciji francuske ambasadorice u Sarajevu okupilo se mnoštvo predstavnika diplomatskog kora i međunarodne zajednice, književnici, slikari i druge javne osobe iz BiH.

Francuska ambasadorica Berniau Safeta Zeca je ocijenila najvećim bh. slikarom koji je u svojoj zemlji doživio tragediju. Ipak, uspio je naći snage da nastavi stvarati te pronađe svoje mjesto u svijetu umjetnosti i tako doprinosi daljem širenju bh. i uopće umjetnosti u svijetu.

Ona naglašava da je ovo prvi orden iz oblasti slikarstva koji je dodijeljen nekom bh. umjetniku, dok je prethodno Orden za umjetnost uručen i istaknutom bh. reditelju i oskarovcu Danisu Tanoviću.

"Ovaj orden je zaista veoma značajan u Francuskoj i najprestižniji je. Dodjeljuje se francuskim i drugim umjetnicima iz svijeta koji su doprinijeli razvoju svjetske umjetnosti", kazala je Berniau.

Nagrađeni umjetnik Safet Zec svako priznanje smatra značajnim za umjetnika koji uvijek preispituje svoj rad i njegove rezultate. Nagrada kao što je orden definitivna je potvrda da postoje ljudi koji vide umjetnikov rad i prepoznaju njegovu vrijednost.

"Čak i danas razmišljam da li je u mom radu to ono što sam želio. Ipak, biti nagrađen u Bosni i Hercegovini ima zaista veliku vrijednost i bio bih neskroman kada ne bih naglasio značaj francuskog ordena za moj rad", ustvrdio je on.

Ciklus slika posvećen Srebrenici smatra svojim umjetničkim dugom BiH i pokušajem da kaže nešto o toj tragediji. Dio djela iz tog ciklusa predstavljen je sinoć sarajevskoj publici u okviru izložbe postavljene u Vijećnici povodom otvaranja 8. evropskih književnih susreta.