Stipendiranje djece
79

Safet Zec uz djecu i mlade: Djela velikog umjetnika na kalendaru Udruženja "Obrazovanje gradi BiH"

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" već 22 godine štampa i prodaje kalendare i na taj način osigurava novac za stipendiranje svojih korisnika, organizaciju njihovih putovanja i druge aktivnosti. Njihov kalendar za 2020. godinu krasi šest reprodukcija djela velikog bh. umjetnika Safeta Zeca pod nazivom "Safet Zec uz djecu i mlade".

Na predstavljanju ovog kalendara, koji košta simboličnih 6 KM, umjetnik je poručio da nije potreban poseban povod da neko podrži veličanstvenu i plemenitu akciju koja traje godinama.

"Naša zemlja u svojoj nesavršenosti još ne može da prati ono što preuzimaju individue, pomažući djeci kojoj je to potrebno u vrlo širokom obimu. Od početka sam bio uz Jovu, pozdravljao tu ideju i pomagao koliko mogu. Kalendar je mali gest koji će, nadam se, pomoći", kazao je Zec istakavši da nastavlja podržavati rad grupacije ljudi okupljenih oko udruženja, za koji je rekao da pravi veličanstvene stvari pomažući jednom malom biću da dođe do škole i uslova u zemlji s puno nesreće.

Grafička dizajnerica Hana Zec, kćerka našeg umjetnika, oblikovala je njegova djela u kalendar, a on je poželio da kalendar koristi ljudima, da ga objese i gledaju ikone njegovog stvaralaštva.

Govoreći o svom aktuelnom radu, istakao je postavljanje prelijepog djela s religioznom temom u katedrali u Trevisu, zatim izložbu u Rimu za koju je kazao da predstavlja značajan savremeni opus koji dira vrlo dramatične trenutke, egzodus, a večeras se otvara u Torinu. Zatim je najavio da prelazi na pripremu izložbe "Zagrljaj" koja će iz Venecije stići u Historijski muzej BiH za Dan državnosti, 25. novembar. Zec je dodao da ga raduje što svoja djela predstavlja na nekoliko adresa.

Izvršni direktor Jovan Divjak istakao je da poruka cijelog projekta udruženja koje postoji još od 1994. godine "volite, poštujte djecu i pružite djeci šansu za obrazovanje i školovanje, da nam ostanu, ali i poruke umjetnosti, da je umjetnost nešto što pomaže djeci i građanima da dožive ljepote BiH".

Divjak je naglasio važan podatak da "Obrazovanje gradi BiH", iako je nevladina organizacija, plaća 17 posto PDV-a na ono što nude, bilo da je to umjetnost, obrazovanje ili opšta kultura BiH.

Na druženju s novinarima govorila je i bivša stipendistica udruženja Melina Dželović, poručivši da su joj od novčane pomoći vrednija bila putovanja i poznanstva koja joj je udruženje omogućilo.

Zahvaljujući prodaji oko 440.000 kalendara u protekle 22 godine Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" podržalo je djecu i mlade koji su u ratu izgubili jednog ili oba roditelja, invalidnu i talentovanu djecu i mlade, one u stanju socijalne potrebe, kao i djecu i mlade romske nacionalne pripadnosti u vrijednosti većoj od 2,5 miliona KM.

Za sve informacije o kupovini kalendara možete se obratiti Udruženju "Obrazovanje gradi BiH".