Prestižni događaj
421

Safet Zec predstavit će svoja djela na ovogodišnjem 60. Venecijanskom bijenalu

N. C.
Safet Zec (Foto:  Velija Hasanbegović)
Safet Zec (Foto: Velija Hasanbegović)
Akademski slikar i grafičar Safet Zec, predstavit će svoja djela na ovogodišnjem 60. Venecijanskom bijenalu (La Biennale di Venezia).

Domaćin ovog prestižnog umjetničkog događaja, Grad Venecija, pozvao je Safeta Zeca da predstavi svoja djela u paviljonu Venecije.

60.⁠ ⁠Međunarodna umjetnička izložba koja ove godine nosi naziv "Stranci svuda" i bit će otvorena od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine.

"Ovaj, za mene relativno kasni poziv da izlažem na bijenalu, predstavlja još jednu potvrdu kvalitete moga rada i nadam se da ću dostojno prezentirati Veneciju koja je sada i moj grad, a naravno i svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu iz koje sam došao i u koju se često vraćam", izjavio je Safet Zec.

On je dodao da će na bijenalu formirati svoj studio i u radnoj atmosferi pokazati neka od značajnijih djela koja pripadaju njegovim opusima.

"I sam sam bio izbjeglica, čovjek koji je napustio svoju zemlju koju je volio, u kojoj sam živio, školovao se, a koju su razorile rat i nacionalističke podjele. Migrirao sam 1992. godine i izabrao Italiju vjerujući da će to biti kratki boravak i da će rat u mojoj zemlji biti brzo završen. Tada nisam ni slutio da će Italija postati moj drugi dom. Nakon šestogodišnjeg boravka u Udinama, 1998. godine sam izabrao Veneciju kao mjesto življena i rada i tu ću izlagati više puta - u galeriji del Leone, dva puta u Grande Scuoli San Giovanni Evengelista, u muzeju Correr, u crkvi Della Pieta", podsjetio je Zec.

Izrazio je zahvalnost i radost zbog poziva da izlaže u paviljonu Venecije, što smatra da mu je pružilo "priliku da se još jednom svojim djelima predstavi venecijanskoj ali i široj evropskoj i svjetskoj publici".

Venecijanski paviljon, čija je kustosica Giovanna Zabotti sa komesarom Mauriziom Carlinom, nosit će naziv "Domaći sekstant". U tom paviljonu predstaviće se još dva slikara, Pietro Ruffo i Vittorio Marella te pjesnik Franco Arminio.

Kustisica Zabotti je, opisujući izbor Safeta Zeca, rekla da njegove slike otkrivaju potrebu da se osvijetli drama rata, gladi i bijega, neizbrisiva sjećanja koja pripadaju njegovoj ličnoj istoriji, ali i našoj svakodnevnici.

"Način da se osjećate kao kod kuće je vjera, kada imate vjeru, šta god da je to, imate dom", rekla je Zabotti i dodala da djela Safeta Zeca predstavljaju "potragu za univerzalnim poretkom koja uključuje i nebesku sferu, poput pogleda okrenutog prema gore s rukama u izvanrednim djelima Safeta Zeca. Svaka njegova slikovna kompozicija je kao molitva, to je čin potpune predanosti i vjere prema smislu i važnosti umjetnosti".

La Biennale di Venezia je najstariji i najprestižniji svjetski umjetnički događaj koji je prvi put održan 1895. godine.