"Još otkrivam svoju zemlju"
0

Safet Zec: Ja sam lokalni patriot, Sarajlija ili Bosanac

Sarajevo-x.com
Na prvoj pariskoj izložbi prije petnaestak godina na slikama Safeta Zeca preovladavali su motivi kojima se proslavio prije rata. Bile su to krošnje i vedute bosanskih gradića, prozori i interijeri intenzivnog i bogatog kolorita. Na sadašnjoj izložbi potpun kontrast: dominira bjelina, bijele košulje, mantili i posteljina prošarani kapima i mrljama krvi, bijela platna oko silueta u bolnom zagrljaju ili preko nepokretnih tijela.

"Rat je najekstremnija, najjača moguća tragedija, najveća psihološka drama koja se može desiti jednom čovjeku, jednoj porodici, jednoj populaciji, pogotovo onakav rat, kakav je bjesnio na našim prostorima. Prema tome, što bi rekli, da si drvo promijenilo bi te. Ta drama promijenila je sve, i logično je da je uticala i promijenila i stvaraoca", kaže Zec.

Šta kao umjetnik mogu da pomognem, kažem, da učestvujem, da odgovorim? Imao sam potrebu za tim, kaže Zec za Deutsche Welle, i dodaje: "Bili su to vrlo snažni porivi, i to opterećenje i danas imam. Sretan sam što pripadam onim stvaraocima, koji o užasnom i tragičnom vremenu u kojem se zbivao taj krvavi rat, mogu govoriti svojim slikarskim jezikom i na jedan snažan i, ako hoćete, jeziv način dati svoj doprinos umjetničkoj istini. Samo zahvaljujući jeziku umjetnosti jedna tragedija, jedna istorijska nesreća može ostati u sjećanju, jedino kroz umjetničku formu može biti suštinski iskazana. Zato je umjetnicima dužnost da govore svojim jezikom", rekao je Zec.

Bez obzira što živi u Veneciji, Sarajevu i Počitelju, Zec u razgovoru za Deutsche Welle kaže da "pripada tipu sentimentalnog provincijalca".

"Ja sam lokalni patriot, Sarajlija ili Bosanac, koji još otkriva svoju zemlju. To što sjedimo u ovoj galeriji u Parizu posljedica je toga velikog i upornog rada na otkrivanju Bosne, i činjenice da taj rad daje dobre rezultate. Iz Bosne nikad nisam otišao, nego sam na izvjestan način bio prisiljen na internacionalizaciju svoga djela. Siguran sam da imam snažan i savremen figurativni jezik, koji je razumljiv kako širokoj publici, tako i zahtjevnim poznavaocima umjetnosti. Imam ovdje svestranu podršku i vjerovatno ću u skoroj budućnosti imati u Parizu i veliku retrospektivnu izložbu. Imao sam, po formatu, sličnu izložbu u Veneciji, ali ona mi je omogućila da raskošno predstavim samo posljednji desetogodišnji period svog rada", rekao je Zec.