Od 3. do 6. jula
0

Sadržajan program i na ovogodišnjem festivalu književnosti Bookstan

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Danas je u Sarajevu na saopćen kompletan program Internacionalnog festivala književnosti Bookstan, koji će u glavnom gradu BiH biti održan od 3. do 6. jula i na kojem će se pojaviti kako utjecajni domaći autori tako i eminentni pisci iz regiona i drugih dijelova Evrope.

Na press konferenciji na kojoj je saopćen program Bookstana 2019. godine govorili su direktor izdavačke kuće Buybook Damir Uzunović, urednica u navedenoj izdavačkoj kući Kristina Ljevak i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Na ovogodišnjem Bookstan bit će održana radionica na temu "Književna kolumna" i to u trajanju od 30. juna do 6. jula. Voditelj radionice će biti književni kritičar Vladimir Arsenić, a na radionici će učestvovati 20 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Na četvrtom Bookstanu izbor autora i autorica koji ponovo dolaze iz cijelog svijeta odredile su centralne festivalske teme, a to su ovoga puta "Fantom Slobode" i "Građanin/ka svijeta".

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Organizatori su kazali kako se posebno raduju dolasku Buybookovih autora koji više ne žive u BiH, a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade u svijetu. Također najavlju i nova izdanja u produkciji Buybooka, koja su namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu uz dolazak gostiju koji će proslaviti određene jubileje te prateći program posvećen drugim oblastima umjetnosti, poput izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog i izložbe Rudolfa Kutzlia "Bogumili".

Tokom prve tri godine održavanja, na Bookstanu je učestvovalo skoro 200 domaćih, regionalnih i svjetskih autora i autorica među kojima su Rabih Alameddine, Frank Westerman, David Mitchell, Rawi Hage, Kamila Shamsie, Hanif Kureishi i mnogi drugi.