Sarajevo
0

Sadržajan aprilski repertoar Narodnog pozorišta

FENA
U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) april će proteći u nizu zanimljivih umjetničkih događaja, uključujući i premijerna izvođenja Opere i Drame ovog pozorišta.

Tako će 9. aprila na sceni središnje teatarske kuće u BiH biti izvedena premijera Puccinijeve opere Gianni Schicchi i Shostakovichev Raykok pod dirigentskim vodstvom Andrije Pavlića i u režiji Matteo Mazzonia, gosta iz Italije.

U koprodukciji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, NPS izvesti će premijeru – praizvedbu teksta sarajevskog književnika Predraga Peđe Kojovića Sarajevska pozorišna tragedija.

U kući na Obali bit će izvedena i predstava Tvrđava Meše Selimovića u dramatizaciji Darka Lukića i Sulejmana Kupusovića i u režiji Sulejmana Kupusovića.

Ovom predstavom NPS se pridružuje obilježavanju značajne godišnjice velikog bh. pisca, koji je nekada bio na dužnosti direktora Drame NPS-a.

S predstavom Tvrđava, a na gostovanju u Tuzli, obilježiti će se i značajne godišnjice i u tom gradu, također, vezanom za život velikog pisca.

Izvedbom Delibesove Coppelie u koreografiji Vasiliya Medvedeva i s dirigentom Tomislavom Fačinijem Balet NPS obilježiti će Međunarodni dan plesa, 29. aprila.

U aprilu Drama NPS-a odlazi na dva festivalska gostovanja, najprije će 18. aprila na teatarskom festivalu u Užicu (Srbija) biti izvedena predstava Mortal kombajn sale u režiji Dine Mustafića, a potom će 22. aprila s popularnom komedijom Molière Građanin plemić u adaptaciji i režiji Larya Zappiea NPS gostovati na festivalu Mostarska liska 2010.

Publika će u kući na Obali imati priliku da uživa, ponovno, u ostvarenjima predstava - Mortal kombajn, Legenda o Ali-paši, Građanin plemić, Gospođica Julija, Palčica, Ponoćna igra, Tvrđava, Don Pasquale.

U aprili u kući na Obali bit će održana i tradicionalna dodjela Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, a prigodnim omažom-književnom matinejom bit će obilježena i sedamdeseta godišnjica života istaknutog bh.književnika mr. Nijaza Alispahića.

I Sarajevska filharmonija će vlastitim koncertima obilježiti ovaj mjesec izuzetne teatarske propulzivnosti u NPS-u, najavljeno je iz pozorišne Pres-službe.