Kultura
4

"Sa mamom": Životna priča umjetnice o borbi, porodici, seksualnosti i otkrivanju sebe

Klix.ba
Film režisera Faruka Lončarevića "Sa mamom" koji govori o raspadu jedne porodice, borbi za život i otkrivanju sebe, bit će prikazan od 4. do 16. jula u kinu Meeting Point u terminu u 21 sat. Riječ je o drugom režiserskom ostvarenju Lončarevića.

"U Sarajevu, više od decenije nakon rata, dok se njena porodica neizbježno raspada, mlada umjetnica Berina pokušava da proživi svoju tek otkrivenu seksualnost i prihvati neizbježnu smrt majke. Jasna, dominantna žena, majka, ljekar i stub porodice, ulazi u terminalnu fazu raka dojke koji nosi devet godina. Njen muž Mladen ne zna kako da se nosi sa izvjesnim gubitkom, dok mu Jasna iščezava iz života. Mlađa kćerka Luna je izrazito povučena i djetinjasta. Berina je u potrazi za nadom, kopa po sjećanjima i sretnim fotografijama. Nažalost, sjećanja ne nude rješenje. Živeći u svom svijetu, okružena porodicom s kojom ne umije komunicirati, Berina, za dobro cijele porodice, pokušava spasiti majku na jedini način koji zna - kroz magiju, obrede i muziku...", navodi se u sinopsisu filmu.

U filmu "Sa mamom" glume Marija Pikić (Berina), Mira Furlan (Jasna), Branko Đurić (Mladen), Sanja Vejnović (Kaća), Edina Kordić (Luna) i Igor Skvarica (Tarik).

Faruk Lončarević je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2000. godine. Pozorišni je i filmski režiser, te predavač Razvoja filmskih vrsta na akademijama u Sarajevu i Tuli. Režirao je nekoliko kratkih filmova, dokumentarnih serijala kao i dugometražni film o cunamiju u jugoistočnoj Aziji "Mali kijamet". Njegov prvi dugometražni film je bio "Mama i tata" koji je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sarajevo Film Festivalu, te je prikazan na festivalima širom Evrope i SAD-a. Osvojio je nagradu i za najbolji istočno evropski film na Art Film Festivalu u Trencianskim Teplicama u Slovačkoj.

Portal Klix.ba, u saradnji sa Centrom za umjetnost Sarajevo, nagrađuje vas sa 5x2 ulaznice za projekciju filma "Sa mamom". Svoje ime, prezime i broj telefona pošaljite na e-mail [email protected] u danima prjekcije do 18 sati.