Snažna poruka mira
34

Sa dječijeg festivala u Goraždu poslana poruka podrške Palestini: Djeca ne smiju biti žrtve sukoba

E. A.
Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović svečano su otvorili 24. Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja", a prisutni su minutom šutnje i učenjem fatihe odali počast djeci Palestine i svoj djeci koja stradaju u oružanim sukobima.

"Sa ovog mjesta šaljemo snažnu poruku mira, pozivajući se na sve međunarodne konvencije o pravima djeteta i dužni smo da svoj djeci osiguramo sigurnu budućnost", kazala je Alikadić-Herić.

Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja" u organizaciji Centra za kulturu donio je18 novih dječijih kompozicija među kojima je za najbolju izabrana "Generacija 21" u izvedbi Nadje Mašić i Nedima Karahmetovića.

Odlukom stručnog žirija drugo mjesto pripalo je Adinu Drakovcu sa pjesmom "Štucava ljubav", dok se na trećem mjestu nalazi Rosica Tonćeva iz Bugarske sa pjesmom "Duga".

Dječiji žiri ovogodišnjeg festivala odlučio je prvo mjesto dodijeliti Sari i Dilari Mulić sa pjesmom "Sestrinski super par", drugo mjesto Arifi Mehić koja za pjesmu "Nije šala", a treće grupi dječaka koju čine Sajdin Garčević, Vedad Valjevčić i Edin Delahmet koji su izveli "Drugaros trios".

Ove godine autori i učesnici 24. dječijeg festivala bili su iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nagrada za ovogodišnjeg najmlađeg učesnika pripala je Sajdinu Garčeviću. Autor najboljeg teksta je Admir Pozderović, a nagradu za najbolju muziku osvojila je Dubravka Stošić.

Jasmin Bešlija, direktor Centra za kuturu ističe da je ovo jedna od najvažnijih i najljepših manifestacija koje ova ustanova organizuje.

"Naš festival je jedan od prvih i najznačajnijih dječijih festivala u BiH koji ima prefiks internacionalnog, a koji animira i okuplja autore i izvođače iz BiH i šire regije i Evrope. Važnost ove manifestacije posebno se ogleda u afirmaciji dječijeg stvaralaštva i talenta, kao i motivaciji autora dječijih pjesama. Festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasta od 7 -12 godina, autorski je i njeguje pravu dječiju pjesmu", kazao je Bešlija.

Tradiocionalni festival "Šta se pjesmom sanja" održava se pod pokroviteljstvom Grada Goražda, a sa festivala svake godine u prosjeku izađe 15-tak novih kompozicija što čini značajnu zbirku dječijih pjesama.