{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"S.U.R. Sajgon" u Pozorištu mladih

F
18.3.2008. u 15:22
0
0
"S.U.R. Sajgon" u Pozorištu mladih
0
"S.U.R. Sajgon" u Pozorištu mladih
Prva ovogodišnja premijera na sceni Pozorišta mladih Sarajevo nosi naziv "S.U.R. Sajgon", a bit će izvedena 20. marta u režiji Lajle Kaikčije prema debitantskom tekstu novinara i književnika Emira Imamovića.
Dramaturgiju je uradila Aida Pilav, scenografiju Darko Miličević, kostime Amela Vilić, a muziku Dino Šukalo. Uloge tumače Elma Ahmetović, Edhem Husić, Semir Krivić, Mirza Tanović i Alma Merunka te gostujući glumci Narodnog pozorišta Sarajevo Mirvad Kurić i Miraj Grbić.

Rediteljica Lajla Kaikčija istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da predstava govori o kafani koja se već sutradan zatvara zbog gradnje velikog tržnog centra, čime će nestati jedan prostor, ljudi i vrijeme.

Kafana donosi galeriju karakternih likova koji su se okupili da bi posljednju noć proveli na svom starom okupljalištu.

Ona predstavu ocjenjuje veoma aktuelnom i faktografskim zapisom jednog vremena i prostora koji nestaje. Kafana kao sastavni dio naših života ovdje je i metafora nestanka i izumiranja mjesta na kojima smo se družili.

Komad ukazuje na nemilosrdni kapitalizam i savremeno doba, ali je tema kojom se bavi primjenjiva i za Sarajevo te cijeli region, naglašava rediteljica.

Dramaturginja Aida Pilav navodi da će publika u predstavi osjetiti snažan autorski stav o današnjem vremenu te na indirektan način govoriti i o određenim posljedicama rata.

Ona je mišljenja da tekst personificira prostor kafane kao simbola naše duhovne i svake druge devastiranosti. Dijalog obiluje specifičnim humorom s ovih prostora, koji se na kraju predstave pretvara u sasvim drugu vrstu emocije.

Mirvad Kurić naglašava da ga se tekst privatno dojmio, jer smatra da se izgradnjom velikih tržnih centara potpuno gubi bosanski duh. On je i intrigantan te poziva sve da razmisle o tome gdje živimo i koju budućnost želimo, kazao je.

Ostala je glumačka ekipa naglasila odličnu saradnju i napor uložen da bi se došlo do kvalitetnog zajedničkog rezultata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: