Kultura
0

S pres-konferencije Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava FBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom manipulacija u vezi s odabirom "besplatnih" udžbenika javnosti su se danas u Sarajevu obratili predstavnici Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u Federaciji BiH.

Nakon što je prošli put javnost obaviještena da izdavači nisu obaviješteni o tome koje udžbenike treba štampati, današnja pres-konferencija bila je okrenuta činjenici da udžbenike ne biraju kako je predviđeno nastavnici. Također, iako je preporuka bila da u izbor mogu ući do tri udžbenika, u većini kantona osim Sarajevskog i Srednjobosanskog odlučili su se za jedan udžbenik i to tako što su udžbenike birale tzv. stručne komisije.

Kako je istakao predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava Ivica Vanja Rorić ovako su prije svega poniženi sami nastavnici, ministarstva su pokazala da nemaju u njih povjerenja.

Tajib Šahinpašić je istako da se obraćanjem medijima pokušava skrenuti pažnja da bi se data situacija pokušala riješiti.

Šahinpašić je rekao da je osim činjenice da je došlo do nepoštivanja preporuke o tri udžbenika, došlo i do pardoksa zvanog otkup udžbenika na neviđeno.

To je prije svega slučaj s udžbenikom engleskog jezika za treći i četvrti razred. Dosada se, istakao je Šahinpašić, koristio udžbenik koji je zadovoljavao i nastavnike, i učenike i koji je doprinio nivou učenja jezika. A taj udžbenik preporučen je i od Vijeća Evrope. Međutim, od ove godine taj udžbenik više neće biti u upotrebi.

Zamijenit će ga udžbenik koji još niko nije ni vido! I to će biti jedini udžbenik za otkup. Ono što se zna jeste da su autorice ovog udžbenika iz Slovenije, te da su izdavači “Vrijeme" Zenica i “Nam” Tuzla.

“Štete su nepopravljive. Štete su takve da će se reflektirati i u narednim godinama samo zbog zaštite prije svega ličnih materijalnih interesa. Ne gledajući na dobrobit populacije koja se obrazuje naša ministarstva su donijela odluku, da li će otkupiti i da li će imati novca za otkup, to je već drugo pitanje. Ili je ovo sve politička predigra pred izbore? U svakom slučaju posijano je zlo sjeme”, rekao je Šahinpašić, ističući da se pojedine izdavačke kuće protežiraju.

Damir Uzunović istakao je da se radi o grubom kršenju prava izdavača. Projekt je zamišljen po primjeru na Hrvatsku (u Hrvatskoj primjera radi izbor je do šest udžbenika) te da bi navodno izdavači imali priliku znati šta će štampati i da konačno žive od svog rada. Na ovaj način izdavači se mogu, kako kaže Uzunović, naći samo u gubitku.

On je također naveo primjer da se dešava da jedan udžbenik kada ima tri recenzenta od dvojice dobije najbolje ocjene, a treći mu da najgore, što je također indikativno. Rješenje problema Uzunović vidi u tome da se sačekaju nastavnici i da se, makar udžbenici kasnili, sačeka odluka nastavnog aktiva.

Zanimljiv je i podatak da izdavači nemaju pravo žalbe nakon što se neki udžbenik odabere, tj. na stručnost recenzenata.

U projekt “besplatnih” udžbenika koji kako se čini iz dana u dan postaje sve skuplji treba biti uloženo osam miliona bruto, tj. s PDV-om. Do sada kantonalnim ministarstvima ništa nije uplaćeno, izdavači ne znaju kod koga je novac. Gubici zbog periodičnog štampanja su enormni, te je tako, kako kaže Ivica Vanja Rorić, njegova IK Bosanska riječ, već na gubitku oko 25. 000 KM.

Kako se pojavilo saopćenje u kojem nekoliko izdavača podržava ovaj projekt i u kojem između ostalog stoji da će ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti besplatni udžbenici će na vrijeme stići do škola i učenika.

“Javnosti se ovih dana obratila grupa izdavača koja problematizira i dovodi u pitanje cijeli projekt podjele besplatnih udžbenika i dodatno zbunjuje javnost. Pojedine kolege, naime, smatraju da je u realizaciji ovog projekta došlo do ozbiljnog narušavanja važnih principa, kao što su pravo izbora udžbenika od nastavnika i pravo kantonalnih ministarstava da spiskove pojedinih odobrenih udžbenika proširuju ili sužavaju. Njihova je želja da se zbog toga cijela stvar vrati na sami početak, odnosno da projekt podjele besplatnih udžbenika zapravo propadne. Da ne bi bilo zabune, od samog početka zalagali smo se za princip da nastavnik bira udžbenik koji će koristiti, ali sa žaljenjem moramo primijetiti da su izdavači bili prvi koji su tražili od Ministarstva obrazovanja da odustane od njega i da se kod otkupa udžbenika kao princip uzme postojeće stanje u školama - ne dakle volja nastavnika koji će koristiti pojedini udžbenik, nego volja njihovih kolega. Svjesni činjenice da je za uspješnu realizaciju ideje da učenici dobiju besplatne udžbenike neophodan kompromis svih sudionika, izražavamo još jednom podršku ovom projektu i pozivamo sve sudionike ovog procesa da ga dodatno ne kompliciraju i da ulože dodatne napore kako bi on bio uspješno realiziran”.

Ovu izjavu potpisali su: Vrijeme Zenica, Bosanska riječ, Denfas i Nam iz Tuzle, te Tugra iz Sarajeva. Međutim, kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji Suljo Hasanović iz IK “Denfas” nije potpisnik saopćenja, a saopćenje su potpisali upravo oni izdavači koji su protežirani.

Iako na današnjoj pres-konferenciji izdavači kako sami kažu nisu smjeli reći da projekt propada, ono što je sigurno jeste da bar besplatnih udžbenika neće biti u učionicama, kada škola počne.