{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


S "interventnim zakonom" institucije kulture će se ugasiti

F
2.7.2009. u 13:38
0
4
S "interventnim zakonom" institucije kulture će se ugasiti
0
S "interventnim zakonom" institucije kulture će se ugasiti
Primjenom Zakona o plaćama u Federaciji BiH (tzv. interventnog zakona) počet će proces gašenja institucija kulture, te će prosvjeta, nauka i kultura uopće kao duša društva biti dovedeni na izdisaj, upozorili su danas u Sarajevu predstavnici sindikalnih odbora za kulturu Kantona Sarajevo i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK).
Predsjednica SSVOONK-a BiH Dženana Tanović-Hamzić istaknula je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo da se tzv. interventnim zakonom krše sva ljudska i osnovna prava iz radnog odnosa, te međunarodni ugovori i zakoni.

Sindikat traži da se umanjenja plaća i naknada u obrazovanju, kulturi i nauci, kao djelatnostima od posebnog interesa za državu, izuzmu iz bilo kakvih zakona i aranžmana sa MMF-om.

Zajednički stav svih sindikalnih organizacija kulturnih institucija - Narodnog pozorišta, Historijskog arhiva Sarajevo, Sarajevske filharmonije, Sarajevo arta, Pozorišta mladih, Biblioteke Sarajevo, Muzeja Sarajeva te Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika i prirodnog naslijeđa KS, jeste da će pomenutim zakonom kulturni djelatnici biti dovedeni do ruba egzistencije.

Naglašeno je da oblast kulture već godinama trpi neprimjeren odnos države, te da njene institucije i danas imaju neriješen društveni i zakonski status.

"Ovim se zakonom otima od siromašnih, da bi se dalo bogatim. Bojim se da imamo vođe koji nas slijepi vode na put", kazala je Tanović-Hamzić.

Podcrtala je da uposlenici pomenutim zakonom gube na trogodišnjoj osnovi, periodu na koji će sve plaće i naknade biti zamrznute, te da će se smanjenje od deset posto odnositi na sve radnike bez obzira na stepen stručne spreme. Uz to, topli će obrok biti smanjen na osam KM na godišnjem nivou.

"Kada se primanja smanje po svim tim osnovama, praktično ćemo ostati bez iznosa u visini četiri plaće na godišnjem nivou", kazala je ona.

Da je kultura također jedan od uvjeta ulaska BiH u EU podsjetio je predsjednik Sindikata Narodnog pozorišta Adnan Džindo, upozoravajući da će sadašnji tretman prema institucijama kulture rezultirati pretvaranjem Sarajeva, kao kulturnog središta, u selo.

Svi sindikalni odbori kulturnih institucija uključeni su u svakodnevni dvosatni štrajk upozorenja, a učestvovat će i u generalnom štrajku koji je najavljen za 13. juli pred zgradom Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: