{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusmir Mahmutćehajić o djelu Maka Dizdara

F
1.4.2009. u 11:03
0
0
Rusmir Mahmutćehajić o djelu Maka Dizdara
0
Rusmir Mahmutćehajić o djelu Maka Dizdara
Izdavačka kuća "Buybook" objavila je novu knjigu Rusmira Mahmutćehajića "Preko rijeke: O pjesništvu Maka Dizdara", saopćeno je iz ove izdavačke kuće.
U ovoj knjizi razmatrani su sadržaji knjige "Kameni spavač" i pjesme "Modra rijeka" Maka Dizdara u vidiku perenijalne filozofije.

Dizdareva ars poetica je sve od prvog pojavljivanja "Kamenog spavača" ostala izvan vidika perenijalne filozofije. Zato su brojni od njenih sadržaja i dosega ostali neshvaćeni, ali i podložni ideologijskim “racionaliziranjima”. Tako je to pjesničko djelo više osjećano kao govor iz najviših predjela ljudskosti, nego što je tumačeno kao takvo.

Knjiga Rusmira Mahmutćehajića je podijeljena u dva dijela - prvi dio, Slovo iznad slova: Kameni spavač u vidiku perenijalne filozofije; i drugi dio, Preko vode: poruka o ozbiljenju.

Autor tumači knjigu Kameni spavač kao usmjerenost prema pjesmi “Modra rijeka”. Na taj se način u cjelinu sprežu ta dva djela koja su objavljena kao razdvojena. Postavljeni okvir razmatranja omogućuje posve nova i do sada ne poznata viđenja Dizdarevog pjesničkog djela.

Knjigu je grafički oblikovao Dževad Hozo.

Engleski prijevod ove knjige objavit će do kraja ove godine Fordham University Press iz New Yorka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: