Kultura
22

Ruski gitarista Anton Baranov otvorio 4. Sarajevo International Guitar Festival

FENA
(Foto: FENA)
Svečanom ceremonijom i koncertom gitariste Antona Baranova iz Rusije večeras je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu otvoren 4. Sarajevo International Guitar Festival koji je organiziran u okviru programa obilježavanja Dana grada Sarajeva.

Tokom Festivala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, učenici i studenti iz Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Turske, Meksika, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH, imat će priliku da unaprijede svoja znanja i vještinu muziciranja kroz kurseve i radionice vrhunskih predavača i profesora iz Beča, Berlina, Edinburga i Krakowa.

Tokom dana bit će organizirano internacionalno takmičenje u šest kategorija ovisno od uzrasta od 13 do 27 godina. U takmičarskom dijelu bit će učesnici iz 13 zemalja svijeta.

Direktor Festivala Đani Šehu kazao je Agenciji FENA da su u jednom trenutku pomislili da se Festival neće moći održati, ali su njegov značaj prepoznali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradska uprava Sarajeva, Muzička akademija Sarajevo i nekoliko ambasada koje su pomogle dolazak gitarista iz njihovih zemalja.

Okupljenima se obratio profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Aleksandar Sweete napomenuvši da kada je 2005. godine došao u Sarajevo da predaje gitaru nije mislio da će Sarajevo za nekoliko godina postati „hot spot“ za gitaru na Balkanu.

Poželio je dobrodošlicu za oko 100 učesnika iz različitih zemalja kao i profesionalcima za gitaru iz svijeta koji će držati radionice tokom četiri dana Festivala.

Gitarista Anton Baranov studij klasične gitare završio je 2010.godine na čuvenom državnom Konzervatoriju Rimsky-Korsakov u Sankt Petersburgu, koji je pohađao kao stipendista ruskog Ministarstva kulture i ruske Fondacije za umjetnosti. Dobitnik je mnoštva nagrada osvojenih na više od 15 međunarodnih gitarističkih takmičenja širom svijeta.

Festival će trajati do 14. aprila, a pokrovitelj Festivala je Grad Sarajevo dok je organizator Udruženje gitarista u Federaciji BiH.

Ove godine sarajevskoj publici predstavit će se gitaristi Matthew McAllister, Jure Cekovnik, Boris Tešić i Paco Seco.