{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski Ermitaž od danas u Madridu

F
8.11.2011. u 21:41
0
0
Ruski Ermitaž od danas u Madridu
0
Ruski Ermitaž od danas u Madridu
Muzej Prado
U madridskom muzeju Prado danas se otvara izložba dijela zbirke jednog od najvećih i najznačajnijih kulturno-historijskih i umjetničkih muzeja na svijetu - ruskog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu.
Izložba pod nazivom "Ermitaž u Pradu", prva izložba tog muzeja izvan Rusije, obuhvata više od 120 predmeta iz područja arheologije i dekorativnih umjetnosti te remek-djela slikarstva, skulpture i crteža koji datiraju iz petog stoljeća prije naše ere pa sve do 20. stoljeća, ovu izložbu čine jedinstvenom prilikom za upoznavanje s izvanrednom raznolikošću i bogatstvom raskošnih zbirki ruskoga muzeja Ermitaž Katarine Velike, ističe se na Pradovoj internetskoj stranici.

Među brojnim djelima iz slavne zbirke slika, crteža i skulptura ruskog muzeja nalaze se i djela španskih umjetnika Diega Velazqueza, Pabla Picassa i Josea de Ribere koja će se, tako, privremeno vratiti u domovinu, uz djela umjetničkih velikana Henrija Matissea, Paula Cezannea i Vasilija Kandinskog.

Među eksponatima iz opsežne i jedinstvene arheološke zbirke te zbirki dekorativnih umjetnosti, namještaja i kostima ruskoga muzeja, ističu se mač ukrašen srebrom, rubinima i dijamantima koji je caru u 18. stoljeću poklonio indijski ambasador, te vaza od gorskog kristala, zlato i dijamantni nakit carske obitelji koje je izradio slavni ruski draguljar Karl Faberge, najpoznatiji kao autor uskršnjih Fabergeovih jaja.

S fundusom od više od tri miliona izložaka i najvećom zbirkom slika u svijetu, Ermitaž je jedno od vodećih središta svjetske umjetnosti. Danas je to jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja sa slavnim zbirkama antičke, perzijske, indijske, islamske i ostalih umjetnosti.

Posebnu atrakciju čine remek-djela od renesanse do početka 20. stoljeća, te zbirke brojnih grafika i crteža, kao i zbirke medaljona i novca koje se računaju u milionima primjeraka. Izložba je otvorena do 25. marta 2012.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: