Ne propustite
60

Ruski državni balet na ledu 3. decembra u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevo 3. decembra očekuje vrhunski spektakl na ledu. Dovoljno je reći: 35 vrhunskih baletana i klizača, više od 300 kostima, fantastična rasvjeta i koreografija koja je dovedena do savršenstva.

Naš glavni grad taj dan će se pretvoriti u svjetsku baletsku metropolu u kojoj će nastupiti plesači iz Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg. Za događaj koji se možda vidi samo jednom u životu pripremljena je vrhunska organizacija i ništa nije prepušteno slučaju. Zbog toga će se Zetra pretvoriti u najveći regionalni teatar, u kome će se odigrati predstava na ledu "Uspavana ljepotica".

Čak i najiskusniji baletani i klizači tvrde da je gotovo nemoguće igrati balet na ledu, te je ansambl iz Sankt Peterburga jedan od rijetkih na svijetu koji je uspio u tome.

"Mnogo sam čuo o vašem gradu i jedva čekamo naš nastup", kazao je glavni plesač Iagubkov Oleg i naglasio da će gledateljima priuštiti vrhunsku predstavu koja se rijetko viđa. On je naglasio da se njegov tim posebno priprema za nastup u Sarajevu, a da će među 35 plesača biti i 20 plesača koji posjeduju titulu Majstora sporta Rusije, te da to dovoljno govori koliko im je stalo do nastupa u bh. prijestolnici. S obzirom na posebnost Olimpijske dvorane Zetra, za tu priliku pripremili su posebnu veliku scenu.

Balet na ledu do sada je predstavljen u najvećim pozorištima u Rusiji, SAD-u, Kanadi i Evropi, osvajajući pozitivne kritike za uzbudljiv spektakl, veoma zahtjevno klizanje, ali i za magičnu i bajkovitu atmosferu koju stvara. Savremeni tehnički sofisticirani i graciozni performansi neće dozvoliti nikome da ostane ravnodušan. Baletni umjetnici, u raskošnim kostimima, svaki put stvaraju posebnu čaroliju u kojoj će imati privilegiju uživati ne samo sarajevska, nego publika iz cijele BiH, ali i regije.

Kako će Zetra povodom ovog događaja biti prilagođena formi teatra, publika će iz svakog mjesta moći neometano da uživa u predstavi.

"Zetra će po prvi put biti domaćin jednom vrhunskom događaju kao što je balet na ledu Uspavana ljepotica. Ispoštovat ćemo sve zahtjeve projekta, a bitno za istaknuti je da će dvorana biti kvalitetno zagrijana", izjavili su iz uprave Olimpijske dvorane J. A. Samaranch – Zetra.

Ovaj jedinstveni kulturni događaj zadivio je publiku širom svijeta, a u Sarajevo stiže u organizaciji agencije Altermedia.

"Kao organizatori ovog zahtjevnog i velikog kulturnog događaja smo učinili sve da posjetioci uživaju u istinskom spektaklu na ledu. Vodimo brigu i o najsitnijim detaljima. Veliki broj ljudi je angažovan u samoj organizaciji. Sudeći prema interesovanju publike, koji je iznad očekivanog, ne sumnjam da će Zetra biti ispunjena do posljednjeg mjesta", izjavila je Samira Muratović, direktorica agencije Altermedia.

Ulaznice se još uvijek mogu nabaviti putem online kupovine na kupikartu.ba i na njihovim ovlaštenim prodajnim mjestima, ulična prodaja (BKC Sarajevo, plato Skenderija i ul. Ferhadija).

Broj mjesta je ograničen i sjedišta su numerisana. Sva mjesta garantovano neometano mogu pratiti predstavu iz bilo kojeg ugla u dvorani, poručuju organizatori.