{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija se oprašta od Aleksandra Solženjicina

F
5.8.2008. u 10:45
0
0
Rusija se oprašta od Aleksandra Solženjicina
0
Rusija se oprašta od Aleksandra Solženjicina
Rusija se oprašta od svog velikog pisca, mislioca i građanina Aleksandra Solženjicina.
Cijeli dan, od 11 do 19 sati po moskovskom vremenu tužna procedura će biti održana u obrednoj sali novog zdanja Ruske akademije nauka na trgu Gagarina u Moskvi.

Aleksandr Isajevič umro je u svojoj kući u nedjelju, 3. augusta u 23.45 sati po moskovskom vremenu. Kako je izjavio piščev sin Stjepan, uzrok smrti je "akutna srčana insuficijencija“. Srce koje je skoro 90 godina stradalo za Rusiju, stalo je.

Aleksandr Isajevič hrišćanski se pripremao za smrt dugo prije njenog dolaska. I tražio je od patrijarha Aleksija, još prije pet godina, da dozvoli njegovu sahranu u Donskom manastiru. Blagoslov je dobio.

Opijelo i sahrana Aleksandra Solženjicina bit će obavljeni u srijedu 6. augusta u Donskom manastiru.

Aleksandr Isajevič Solženjicin je ruski pisac i mislilac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. godine i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata. Rođen je 1918. godine u Kišlovodsku. Iz zemlje je protjeran 1974. zbog pisanja o zatvorima u Sovjetskom Savezu za sovjestske građane - gulazima. Živio je u Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama. U Rusiju se vratio 1994., nakon raspada SSSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: