|

Romani kao razgovor s čitateljima: Karahasan u ponedjeljak u Vijećnici predstavlja svoja izabrana djela

Romani kao razgovor s čitateljima: Karahasan u ponedjeljak u Vijećnici predstavlja svoja izabrana djela
27
Piše: E. S.
7.6.2019. u 17:28
5
komentara
27

dijeljenja
1/5 Foto: H. M./Klix.ba
2/5 Foto: H. M./Klix.ba
3/5 Foto: H. M./Klix.ba
4/5 Foto: H. M./Klix.ba
5/5 Foto: H. M./Klix.ba
Dževad Karahasan, bh. književnik, dramatičar, esejist, romanopisac, profesor i akademik, u prostorijama Kluba knjige u Sarajevu, zajedno sa članovima uredništva izdavačke kuće "Connectum", Ajetom Arifijem i Matijom Bošnjakom najavio je promociju novoobjavljenog izdanja “Izabrana djela Dževada Karahasana“ koja će biti održana u ponedjeljak, 10. juna u Vijećnici u 19 sati.
Najugledniji živući književnik bosanskohercegovačkog i regionalnog kulturnog prostora i jedan od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice kazao je tom prilikom da je u izbor ovog izdanja uvršten najrelevantniji dio njegovog pripovjedačkog i esejističkog opusa, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status savremenog klasika.

“Izabrana djela Dževada Karahasana“ čine naslovi zbirka pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta, romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča, eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova.

Ovim kompletom od deset naslova, ljubiteljima Karahasnove književnosti i čitateljskoj publici, ponuđena je zaokružena cjelina književnog stvaralaštva ovog renomiranog autora.

“Za mene su romani, pripovjetke, drame, eseji, zapravo razgovor sa čitaocima. Nakon što mi je gospodin Arifi predložio da uradim 'Izabrana djela...', razgovarao sam s ljudima koje poštujem o tome da li trebam ovo napisati, šta izabrati, kako komponirati ono što izaberem, jer filozofijski govoreći, književno djelo je potencijalitet koji se ostvaruje činom čitanja. Tako da je ovaj izbor proizvod mojih brojnih i dugih razgovora s kolegama, prijateljima, kritičarima...U ovom izboru su zastupljeni bitni romani, ovo je izrazito strog izbor eseja na koje sam jako ponosan“, kazao je Karahasan.

Da se književnost bavi ljudima, a ne univerzumom, također je Karahasanova poruka na današnjoj press konferenciji koja je održana uoči promocije "Izabranih dijela"...

"Književnost pokušava odgovoriti na ljudska pitanja, tako da se i ljubav, kada ja o njoj pišem, uvijek odvija među ljudima. Ljudska ljubav je zaista samo refleks tog kosmičkog principa", istaknuo je Karahasan.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...