Karadžić i Breivik na naslovnici
2

Roman "Pacijenti" na švedskom jeziku

Klix.ba
Muhamed Mahmutović sa svojom knjigom u ruci
Muhamed Mahmutović sa svojom knjigom u ruci
Roman "Pacijenti" bh. književnika Muhameda Mahmutovića, koji trenutno živi u Švedskoj, doživio je u periodu manjem od jedne godine svoje i treće izdanje.

Ovaj put je roman uz prevod švedskog književnika i prevodioca Gunnara Lidqvista, koji je bio i recenzent za ovo izdanje, izašao na švedskom jeziku pod naslovom "Patienterna", u izdanju portala Bošnjaci.net. Na bosanskom jeziku recenziju su napisali predsjednik BANU prof. dr. Ferid Muhić i pisac Hadžem Hajdarević.

U romanu glavni lik romana Omer traži ubicu svoga brata, a njegova upornost i vještina kao bivšeg pripadnika specijalne policije u Beogradu ga odvode na sami sjever planete, u Norvešku, gdje ga i pronalazi.

Usput saznaje mnoge detalje u vezi "skrivanja" Radovana Karadžića, koji se sastajao sa poznatim evropskim desničarima na Fruškoj Gori, dok su ga svi bezuspješno tražili. Među tim desničarima je bio Andreas Behring Breivik, koji je kasnije napravio masakr na ostrvu Utoja, zato se oči te dvojice zločinaca nalaze na naslovnici romana.

Mahmutović trenutno živi u Švedskoj, gdje radi kao profesionalni novinar, a saradnik je nekoliko medija u BiH i Skandinaviji.