Kultura
0

"Roman o Srebrenici" Isnama Taljića objavljen u Kairu

FENA
Vodeći egipatski i najveći izdavač knjiga u islamskom svijetu Daru-l-Selam objavio je novo izdanje romana na engleskom jeziku književnika Isnama Taljića "Roman o Srebrenici".

Autor je obaviješten da je njegov roman, koji je štampan pod naslovom "The Story of Srebrenica" («Priča o Srebrenici»), prezentiran na nedavno održanom velikom sajmu knjiga u Kairu.

Roman je štampan luksuzno, s reljefnim koricama. Na naslovnoj strani je i motiv s mezarja u Potočarima s krupnim podnaslovom: "A novel about the war in Bosnia" (Roman o ratu u Bosni).

Predgovor za Taljićev roman napisao je bivši malezijski premijer dr. Mahathir Mohamad, a knjigu je na engleski jezik preveo Muhamed Pašanbegović.

Izdavač iz Kaira javio je da je dovršen prijevod ovoga roman na arapski te da će biti objavljen do maja.

Ovo je drugo izdanje "Romana o Srebrenici" na engleskom jeziku. Prvo je objavljeno krajem 2004. godine u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru, a krajem 2005. u Ljubljani je štampan prijevod na slovenskom jeziku.

U Istanbulu su privedene kraju pripreme za štampanje romana na turskom. Prevodilac je poznata turska novinarka i književnica Munire Čoškun.

Iz Prištine se nedavno javio Adem Demachi, predsjednik Društva pisaca Kosova, s veoma dirljivim pohvalama o "Romanu o Srebrenici" i namjerom da ga objavi na albanskom.

Autora posebno raduju nastojanja organizacije BEMUF iz Švedske da se ovaj roman objavi na švedskom.

"Roman o Srebrenici" je od 1988. do 2005. godine u Bihaću, Sarajevu i Srebrenici objavljen u četiri izdanja, s tiražom koji je najveći i poslijeratnoj bosanskohercegovačkoj književnosti.

Taljić je autor 16 knjiga proze, a nedavno je objavljen njegov deveti roman "Tajna knjiga Endelus".