{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rođendanski poklon umjetnika: Sarajevski tramvaj pretvoren u galeriju

6.4.2015. u 13:19
654
68
Rođendanski poklon umjetnika: Sarajevski tramvaj pretvoren u galeriju
654
Grupa bh. umjetnika u saradnji sa KJKP Gras danas je realizovala umjetnički projekt pod nazivom Izložba na šinama i to u cilju promovisanja kulture i umjetnosti, te afirmacije građanstva na određenim kulturno-umjetničkim poljima.
Smisao izložbe bio je da se umjetnički radovi prenesu iz galerijskog prostora u nesvakidašnji prostor, odnosno u tramvaj.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat kazao je za Klix da je danas građanima Sarajeva umjetnost predstavljena na nesvakidašnji i kreativan način.

"Apsolutno dajem podršku ovakvim aktivnostima koje imaju za cilj ukazivanje na važnost današnjeg dana, ali i približavanje umjetnosti svim građankama i građanima Sarajeva. Posebno mi je drago što je riječ o izložbi u tramvaju koji je jedan od simbola otpora Sarajeva. Podsjetio bih da su u toku opsade Sarajeva uništena mnoga umjetnička djela i da ne treba zaboraviti da je i umjetnost pretrpjela ogromne gubitke za vrijeme opsade", rekao je Rešidat.

U sarajevskom tramvaju danas je predstavljeno 20-ak radova različitih umjetničkih formi, a želja umjetnika bila je da se umjetnost približi čovjeku.

Alma Suljević, jedna od autorica projekta, kazala je da je projekt rađen u dobroj praksi fluksusa, gdje su umjetnici donijeli klasične galerijske radove i tramvaj pretvorili u galeriju.

Pored radova, građani Sarajeva danas će imati priliku vidjeti i performans umjetnika Damira Nikšića i Jusufa Hadžifejzovića.

"Mislim da ću i ja praviti svoj performans jer puno prije napada na Irak anticipirala sam sve samoubilačke napade, posebno žena koje su prvi put u historiji dobile pravo da budu samoubice. Moje radove u tom slučaju možemo okarakterisati kao radove u borbi protiv antiislamske atmosfere koja danas vlada u svijetu", kazala je Suljević.

Ona je rekla da na današnji dan, kada se obilježava godišnjica oslobođenja Sarajeva, a kada na drugoj strani u državi ništa ne funkcioniše, projekt izaziva empatiju i pruža nadu da može biti bolje.

"Čitav rat sam provela ovdje i sve vrijeme sam bila imenom i prezimenom, ličnošću, čašću i poštenjem to što jesam. Doživjela sam sve najgore što može da se doživi. Od toga da mi se izrežu sklupture u Hrasnici pa do toga da me iz ateljea koji sam adaptirala i renovirala istjeraju s tri pištolja, ipak tematika i motivi mojih neiscrpnih radova i dalje je ostala BiH", zaključila je Suljević.

Jedan od turista iz Šri Lanke koji se zadesio u tramvaju kazao je za Klix da je veome interesantno biti u Sarajevu na današnji dan jer je odrastao uz medijske izvještaje o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

"Veoma je lijepo vidjeti da se Sarajevo rekonstruisalo i da ide naprijed. Još uvijek se sjećam traumatičnih slika i snimaka o tome šta se stvarno dešavalo ovdje. Mislim da je ovo veoma interesantan projekt koji je dao tramvajima jedan novi koncept", kazao je turista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: