Kultura
654

Rođendanski poklon umjetnika: Sarajevski tramvaj pretvoren u galeriju

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Grupa bh. umjetnika u saradnji sa KJKP Gras danas je realizovala umjetnički projekt pod nazivom Izložba na šinama i to u cilju promovisanja kulture i umjetnosti, te afirmacije građanstva na određenim kulturno-umjetničkim poljima.

Smisao izložbe bio je da se umjetnički radovi prenesu iz galerijskog prostora u nesvakidašnji prostor, odnosno u tramvaj.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat kazao je za Klix da je danas građanima Sarajeva umjetnost predstavljena na nesvakidašnji i kreativan način.

"Apsolutno dajem podršku ovakvim aktivnostima koje imaju za cilj ukazivanje na važnost današnjeg dana, ali i približavanje umjetnosti svim građankama i građanima Sarajeva. Posebno mi je drago što je riječ o izložbi u tramvaju koji je jedan od simbola otpora Sarajeva. Podsjetio bih da su u toku opsade Sarajeva uništena mnoga umjetnička djela i da ne treba zaboraviti da je i umjetnost pretrpjela ogromne gubitke za vrijeme opsade", rekao je Rešidat.

U sarajevskom tramvaju danas je predstavljeno 20-ak radova različitih umjetničkih formi, a želja umjetnika bila je da se umjetnost približi čovjeku.

Alma Suljević, jedna od autorica projekta, kazala je da je projekt rađen u dobroj praksi fluksusa, gdje su umjetnici donijeli klasične galerijske radove i tramvaj pretvorili u galeriju.

Pored radova, građani Sarajeva danas će imati priliku vidjeti i performans umjetnika Damira Nikšića i Jusufa Hadžifejzovića.

"Mislim da ću i ja praviti svoj performans jer puno prije napada na Irak anticipirala sam sve samoubilačke napade, posebno žena koje su prvi put u historiji dobile pravo da budu samoubice. Moje radove u tom slučaju možemo okarakterisati kao radove u borbi protiv antiislamske atmosfere koja danas vlada u svijetu", kazala je Suljević.

Ona je rekla da na današnji dan, kada se obilježava godišnjica oslobođenja Sarajeva, a kada na drugoj strani u državi ništa ne funkcioniše, projekt izaziva empatiju i pruža nadu da može biti bolje.

"Čitav rat sam provela ovdje i sve vrijeme sam bila imenom i prezimenom, ličnošću, čašću i poštenjem to što jesam. Doživjela sam sve najgore što može da se doživi. Od toga da mi se izrežu sklupture u Hrasnici pa do toga da me iz ateljea koji sam adaptirala i renovirala istjeraju s tri pištolja, ipak tematika i motivi mojih neiscrpnih radova i dalje je ostala BiH", zaključila je Suljević.

Jedan od turista iz Šri Lanke koji se zadesio u tramvaju kazao je za Klix da je veome interesantno biti u Sarajevu na današnji dan jer je odrastao uz medijske izvještaje o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

"Veoma je lijepo vidjeti da se Sarajevo rekonstruisalo i da ide naprijed. Još uvijek se sjećam traumatičnih slika i snimaka o tome šta se stvarno dešavalo ovdje. Mislim da je ovo veoma interesantan projekt koji je dao tramvajima jedan novi koncept", kazao je turista.