Kultura
298

Rockerica i magistrica klavira Ena Prutina: U životu sam spojila nespojivo

Piše: E. M.
Ena Prutina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Ena Prutina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Ena Prutina magistrica je Muzičke akademije u Sarajevu, a crno-bijele tipke njen su život. Od malih nogu u svojoj porodici, a kasnije i osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi pokazivala je talent za klavir. Godinama poslije dolazi i nešto neobičnija situacija. Ena danas nakon višesatnih vježbi klavira slobodno vrijeme ispunjava rock muzikom.

Dvadesetšestogodišnja Sarajka klavir je prvi put svirala sa pet godina. Ljubav prema muzici proizašla je kao usmjerenje čitave porodice koja je već tada svirala brojne instrumente. U razgovoru za naš portal Prutina pojašnjava kako je klavir obilježio njen život i njenu budućnost.

"Kada se budite uz muziku, dan provedete uz muziku i legnete uz muziku, jednostavno muzika vam postane život. Još dok sam bila dijete mama je svirala harmoniku, tata gitaru, a sestra je imala namjeru upisati klavir, međutim zbog rata to nije bila u mogućnosti. Kući smo imali malu klavijaturu na kojoj me mama učila da odsviram svoje prve tonove i tako je sve počelo", govori Ena.

S obzirom na to da je život provela na Ilidži, tu je i završila osnovnu muzičku školu, zatim srednju te u konačnici Muzičku akademiju u Sarajevu, gdje je magistrirala ove godine.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Još u osnovnoj školi su počeli moji prvi mini koncerti i tada sam se zaista zaljubila u crno-bijele tipke. Na takmičenju mi je prišla Angelina Bojović-Pap i uzela me u svoju klasu u srednjoj školi, dok je moja profesorica sa Muzičke akademije Ruskinja Svetlana Chladize već u srednjoj školi nakon mog nastupa rekla da ću biti kod nje u klasi pa je u konačnici sve tako i ispalo", dodaje Ena.

Dvadesetjednu godinu, koliko svira klavir, radila je na brojnim seminarima sa poznatim profesorima kao što su Rita Kinka, Ida Gamulin, Aleksandar Serdar, Konstantin Krasnitsky, Christopher Taylor i brojni drugi.

Tokom dugogodišnjeg rada odsvirala je brojna djela, a najzahtjevnija su joj bila djelo M. Musorgskyog "Slike sa izložbe", Milija Balakireva "Islamej" te Sergeja Prokofjeva "Klavirski koncert broj 3 Op26".

Ena trenutno živi u Zenici gdje se posvetila pedagoškom i profesorskom radu sa djecom u Osnovnoj muzičkoj školi u ovom gradu, a želja joj je da u budućnosti održava koncerte te da nastavi školovanje.

"Svi smo upoznati sa situacijom u našoj državi i svjesni smo da uprkos želji, talentu i znanju ne možemo napredovati bez finansijske podrške. Moja želja je da doktoriram, a uskoro ću i svojim sugrađanima u Zenici pokloniti koncert na kojem će biti djela vrhunskih kompozitora", dodaje ona.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Iako ima malo slobodnog vremema, osim što ga provodi sa porodicom i prijateljima, Ena sluša i rock muziku te je bila i članica nekih rock bendova.

"Često sam na putu do Akademije, kada se baš trebam opustiti, slušala rock muziku koja je, iskreno, moja druga ljubav. Pjevala sam u nekim bedovima tako da sam u životu, ako možemo tako reći, spojila nespojivo", kroz smijeh govori Ena.

Ona se nada da će u narednim godinama ostvariti svoje ciljeve te da će u svojim učenicima probuditi istinsku ljubav prema muzičkim instrumentima, koju su i kod nje probudili njeni roditelji i profesori koji su je svih ovih godina vodili do njenog uspjeha.