Kultura
0

Rijad Gvozden dobio glavnu ulogu u crnogorskom "Filmu u boji"

Piše: M. B.
Rijad Gvozden (Foto: Klix.ba)
Rijad Gvozden (Foto: Klix.ba)
Mladi bh. glumac Rijad Gvozden igrat će glavnu ulogu u crnogorskom ostvarenju "Film u boji", čije će snimanje početi iduće sedmice u Crnoj Gori. Osim Gvozdena u filmu će glumiti i mlada bh. glumica Amila Terzimehić.

Riječ je o filmu autora Milutina Darića, koji na neobičan način problematizira pitanje komunikacije.

"Rijada sam upoznao prije nekoliko godina na Sarajevo Film Festivalu, te smo, kroz razgovor, uvidjeli da su nam senzibiliteti i načini na koji se želimo baviti filmom vrlo slični. Već tada smo znali da ćemo u budućnosti sarađivati. Drago mi je da baš on igra u ovom filmu i nadam se se da je ovo tek jedan u nizu naših zajedničkih projekata”, rekao je režiser Darić za Klix.ba.

“Film u boji” je komedija s elementima farse i groteske, koji se ne koriste često i s neobičnim pristupom. Bavi se temom komunikacije, odnosno nedostatka komunikacije među ljudima, zbog užurbanog tempa življenja, nedovoljno razvijenih vještina komuniciranja i slušanja i sklonosti donošenja zaključaka, koji nisu zasnovani na relanim osnovama.

“Likovi u filmu su izvještačeni, gotovo groteskni, s prenaglašenom glumom nalik onoj u nijemom film, što je meni kao glumcu svakako izazov. Ovim filmom se upravo želi ukazati na to koliko je komunikacija bitna, ali komunikacija u kojoj je jednako važno i da iznesete svoj stav, ali i da saslušate onu drugu stranu. Do sada nisam imao priliku raditi u Crnoj Gori, a gluma, osim što pruža neizmjerno zadovoljstvo kada znate da kroz umjetnički pristup problematizirate važne teme, dodatno daje i priliku da srećete nove ljude, od kojih uvijek možete naučiti nešto novo, te da upoznajete nova mjesta na kojima do tada niste bili", rekao je Gvozden za naš portal.

Film će se snimati na nekoliko lokacija u Crnoj Gori od 22. do 28. jula, a premijera će uslijediti na nekom od regionalnih festivala.