Kultura
0

Richard Bona otvara 15. Jazz Fest

Sarajevo-x.com
Petnaesti jubilarni Jazz Fest Sarajevo 2011. otvorit će prvog novembra u Bosanskom kulturnom centru Richard Bona, izvanredni muzičar i očaravajući vokalista, a u isto vrijeme i jedan od najcjenjenijih basista našeg vremena.

Radi se o umjetniku koji je iz malog sela na istoku Kameruna došao do nominacije za Grammy i velikih koncertnih pozornica širom svijeta, dijeleći ih sa muzičkim velikanima poput Salifa Keite, Didiera Lockwooda, Mikea Sterna, Pata Methenyja ili Joea Zawinula. Tako bi se u jednoj rečenici mogla ispričati priča ovog umjetnika koja se doima poput klišea – od potpune anonimnosti do velikog ugleda. Danas živi u New Yorku, gdje radi kao univerzitetski profesor i muzičar.

Od 1999. godine, kada je izdao prvi album kao solo umjetnik, do sada je objavio sedam studijskih i jedno live izdanje. Kroz svako do njih provlače se Bonini afrički korijeni, njegova sklonost ka majstorskim improvizacijama u jazz maniru, aktuelnost popularnih žanrova poput funka ili popa, te otvorenost prema raznolikim kulturama i muzičkim tradicijama naše planete. On je pri tome i pripovjedač koji, kako sam veli, nosi odgovornost da ovaj svijet učini nešto ljepšim. Svakako to i uspijeva.

Bonin aktuelni album The Ten Shades of Blues osobena je i lična priča o bluesu, njegovom duhu kroz zvučnu vizuru različitih lokalnih izraza – od Afrike preko Indije do Amerike. Autentične kompozicije i interpretacija uvode slušaoca u magičan svijet zadivljujuće ljepote.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete rezervirati na www.jazzfest.ba.