Kultura
15

Reza Aslan u Sarajevu predstavlja djelo "Zelot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina"

Klix.ba
Prije nekoliko sedmica u Buybookovom izdanju objavljena je knjiga "Zelot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina", Reze Aslana, američko-iranskog autora, univerzitetskog profesora i stručnjak za religijska pitanja s Univerziteta Kalifornija. Izdavačka kuća Buybook u saradnji s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini sredinom ovog mjeseca ugostit će Rezu Aslana, te u prisustvu autora upriličiti promociju ovog naslova.

Reza Aslan je svjetski poznati pisac i poznavalac religija. Njegova prva knjiga "No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam" prevedena je na trinaest jezika i Blackwell ju je proglasio jednom od sto najvažnijih knjiga u posljednjem desetljeću. Autor je i knjige "How to win a Cosmic War: God, Globalization, and the End of the War on Terror", kao i urednik "Tablet & Pen: Literary Landscapes from the Modern Middle East". Rođen je u Iranu, živi u New Yorku i Los Angelesu.

Prije dvije hiljade godina putujući jevrejski propovjednik i čudotvorac hodao je Galilejom, okupljajući sljedbenike kako bi uspostavio ono što je nazivao "Kraljevstvom Božijim“. Revolucionarni pokret koji je pokrenuo, toliko je prijetio ustaljenom poretku da su ga na kraju uhvatili, mučili i razapeli kao državnog neprijatelja.

Decenijama kasnije, njegovi sljedbenici će ga nazvati Bogom.

Istražujući mitove kreirane vjekovima, Reza Aslan baca novo svjetlo na Isusa, jednog od historijski najuticajnijih i najzagonetnijih likova, posmatrajući ga kroz prizmu burnog vremena u kojem je živio, vremena preplavljenog apokaliptičnim žarom u Palestini prvog vijeka. Bilo je to vrijeme kada je veliki broj jevrejskih proroka, i onih koji su se izdavali za mesije, hodao Svetom zemljom, prenoseći Božije poruke. Bilo je to vrijeme zelota, fanatičnih nacionalista, koji su smatrali da je otpor rimskoj okupaciji dužnost svakog Jevreja.

Suprotstavljajući Isusa iz evanđelja historijskim izvorima, Reza Aslan opisuje čovjeka punog uvjerenja i strasti, ali punog i kontradiktornosti; čovjeka mira koji je potaknuo svoje sljedbenike da se naoružaju mačevima; egzorcistu i iscjelitelja koji je pozvao svoje učenike da njegov identitet sačuvaju u tajnosti; i naposljetku, buntovnog „Kralja Jevreja“ koji obećanje da će se osloboditi Rima nije ispunio. Aslan istražuje razloge zbog kojih je ranokršćanska crkva odlučila da Isusa radije predstavi kao mirovnog duhovnog učitelja nego politički svjesnog revolucionara. I bori se sa zagonetkom kako je Isus razumio sebe, s misterijom koja je u središtu svake kasnije tvrdnje o njegovom božanstvu.

"Sjajano, inteligento štivo koje se čita u jednom dahu" - Los Angeles Times

"Posebno djelo puno otkrića, koje će se i vjerniku i skeptiku činiti iznenađujućim, zanimljivim i originalnim" - Jon Meacham, dobitnik Pulizterove nagrade